KO SDP Sarajevo

Povećanje cijene kupona nezaposlenim je pljačkanje najsiromašnijih među nama

SDP BiH Sarajevo osuđuje katastrofalnu odluku Vlade Kantona Sarajevo o poskupljenju mjesečnih kupona za nezaposlene za 130 posto, posebno u situaciji kada nije osigurana subvencija od strane kantona za 60.000 najugroženijih građana Kantona Sarajevo! Kao da nije dovoljno što žive bez prihoda, sada ih Vlada Kantona Sarajevo osuđuje i na kućni zatvor.

Podizanje cijene ovog kupona sa 12 na 30 KM predstavlja pljačku ionako najsiromašnijeg sloja društva, a to su nezaposlene osobe. Ova odluka je posebno skandalozna u vrijeme dok ekonomske posljedice pandemije Covid 19 ostavljaju nesagledive posljedice po cijelu bh. ekonomiju, pa tako i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Najteži teret ove krize nose najugroženiji slojevi društva među kojima su i nezaposlene osobe.

Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, koja za vrijeme svog mandata nije uradila ništa za građane, da odmah stave van snage ovu odluku i vrate cijenu kupona na 12 KM, ili da preuzmu subvenciju razlike u cijeni. Tako bi se, barem donekle, ogradili od nerada i nebrige za građane Kantona Sarajevo. Do sada se kao jedini interes ove vlade pokazala isključivo kadrovska križaljka kroz masovne promjene rukovodilaca po javnim preduzećima.

Podsjećanja i poređenja radi, prethodna vlada “šestorke” je za samo godinu dana otvorila 24 nove linije, omogućila da kuponi za penzionere, studente i đake vrijede kod oba prevoznika (odnosi se na više od 60.000 korisnika), pokrenula nabavku novih minibusa koji su prije nekoliko dana isporučeni kako bi poboljšali prijevoz prije svega u padinskim dijelovima grada, pokrenula nabavku novih trolejbusa, napravila projekte u vezi tramvajske pruge za Hrasnicu i trolejbusa za Vogošću, te pripremila projekat rekonstrukcije pruge Marijin Dvor – Ilidža.

Zbog svega navedenog, pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da se konačno počne baviti stvarima koje su u interesu građana, a ne da se od najsiromašnijih i najugroženijih uzimaju dodatna finansijska sredstva, dok im u isto vrijeme ne mogu omogućiti ni jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu