KO SDP Sarajevo

Povećanje cijene kupona nezaposlenim je pljačkanje najsiromašnijih među nama

SDP BiH Sarajevo osuđuje katastrofalnu odluku Vlade Kantona Sarajevo o poskupljenju mjesečnih kupona za nezaposlene za 130 posto, posebno u situaciji kada nije osigurana subvencija od strane kantona za 60.000 najugroženijih građana Kantona Sarajevo! Kao da nije dovoljno što žive bez prihoda, sada ih Vlada Kantona Sarajevo osuđuje i na kućni zatvor.

Podizanje cijene ovog kupona sa 12 na 30 KM predstavlja pljačku ionako najsiromašnijeg sloja društva, a to su nezaposlene osobe. Ova odluka je posebno skandalozna u vrijeme dok ekonomske posljedice pandemije Covid 19 ostavljaju nesagledive posljedice po cijelu bh. ekonomiju, pa tako i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Najteži teret ove krize nose najugroženiji slojevi društva među kojima su i nezaposlene osobe.

Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, koja za vrijeme svog mandata nije uradila ništa za građane, da odmah stave van snage ovu odluku i vrate cijenu kupona na 12 KM, ili da preuzmu subvenciju razlike u cijeni. Tako bi se, barem donekle, ogradili od nerada i nebrige za građane Kantona Sarajevo. Do sada se kao jedini interes ove vlade pokazala isključivo kadrovska križaljka kroz masovne promjene rukovodilaca po javnim preduzećima.

Podsjećanja i poređenja radi, prethodna vlada “šestorke” je za samo godinu dana otvorila 24 nove linije, omogućila da kuponi za penzionere, studente i đake vrijede kod oba prevoznika (odnosi se na više od 60.000 korisnika), pokrenula nabavku novih minibusa koji su prije nekoliko dana isporučeni kako bi poboljšali prijevoz prije svega u padinskim dijelovima grada, pokrenula nabavku novih trolejbusa, napravila projekte u vezi tramvajske pruge za Hrasnicu i trolejbusa za Vogošću, te pripremila projekat rekonstrukcije pruge Marijin Dvor – Ilidža.

Zbog svega navedenog, pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da se konačno počne baviti stvarima koje su u interesu građana, a ne da se od najsiromašnijih i najugroženijih uzimaju dodatna finansijska sredstva, dok im u isto vrijeme ne mogu omogućiti ni jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad.