Forum žena KO SDP Sarajevo

Potrudi se da me čuješ!

U povodu Međunarodnog dana gluhih i nagluhih osoba, Forum žena Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo organizirao je radionicu pod nazivom POTRUDI SE DA ME ČUJEŠ.

U blizini Pionirske doline, mjesta koje je omiljeno dječije odredište, danas je održana radionica koja je u fokusu imala probleme djece sa poteškoćama sa sluhom. Predstavnica Udruženja gluhih i nagluhih osoba Kantona Sarajevo, Jasminka Proho je pojasnila šta nam je ova situacija donijela i na koji način se društvo i lokalna zajednica (ne)nosi sa ovim problemom.

„Danas, u doba korone i nošenja maski djeci koja imaju poteškoće sa sluhom onemogućeno je da „čitaju sa usana“ i budu uključena u normalne društvene tokove. Potrebno je omogućiti nabavku maski prilagođenih za gluhe osobe, maski koje na sredini gdje su usne imaju pleksiglas koji se može dezinfikovati a čime se ujedno omogućava lakša i bolja komunikacija. Omogućiti kontakt putem vibera za gluhe osobe kad se obraćaju doktorima u epidemiološkoj službi. Ovakav vid kontakta je dobar i za ostalo građanstvo čime dobijamo svojevrsni univerzalni dizajn komunikacije.“

Da bi razumjeli o kakvoj problematici je riječ neophodno je upoznati se sa istom, te, ukoliko to već nismo, postati senzibilni i prepoznavati probleme sa kojima se susreću naši sugrađani koji imaju poteškoće sa sluhom. Neophodno je promišljati o tome da se omogući svakom gluhom i nagluhom djetetu besplatan slušni aparat u toku rehabilitacije slušanja i govora kao i tokom školovanja.

Još jedna jako bitna stavka je rana intervencija kao preduslov za daljnje kvalitetno obrazovanje jer bez opservacije i rane rehabilitacije nema daljnjeg kvalitetnog obrazovanja. Obrazovanje je pravo djeteta a inkluzivno obrazovanje znači da se sistem prilagođava djetetu a ne dijete sisitemu. Članice Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo, Esmina Isaković i Indira Čeljo Turković kroz praktične primjere iz oblasti obrazovanja i zdravstva su pokušale prikazati sve barijere sa kojima se ova populacija susreće te kako i na koji način se nositi s tim. Zaključak je uvijek na tragu podizanja svjesti, pokretanja društvene zajednice i odgovornih institucija i aktivno uključivanje u rješavanje navedenih problema. Budimo senzibilni jedni prema drugima, slušajmo se i čujmo – poruka je sa danas održane radionice.