SDP BiH
SDP SBK

Potpuno ukinuti segregaciju u obrazovanju

Predsjednik odbora SDP-a BiH Srednjobosanskog kantona (SBK) Nijaz Helez izjavio je danas da je SDP od početka bio protiv ideje osnivanja nove srednje škole u Jajcu, te je zahvalio šefu Misije OSCE-a Jonathanu Mooreu što je, kako je rekao, pritiskom spriječio formiranje te škole. – Nadam se da je tome doprinijelo i djelovanje SDP-a. Međutim, ta odluka još nije gotova i mi ćemo na narednoj sjednici Skupštine tražiti da se ona na Vladi povuče, a da Skupština izglasa njeno poništavanje – kazao je Helez novinarima.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a BiH u Skupštini SBŽ-a Senad Selimović kazao je da je ukidanje odluke o formiranju nove škole u Jajcu prva pozitivna stvar kad je u pitanju segregacija u obrazovanju u SBŽ-u. – Mi ćemo iz SDP-a sve učiniti da se potpuno ukine segregacija u našem kantonu. Potrebno je pokrenuti provođenje Zakona, koji kaže da se škole moraju administrativno ujediniti i da nakon toga treba krenuti ka jedinstvenom obrazovnom sistemu, koji će voditi do zajedničke jezgre.

Do sada se čekalo na državni nivo da se napravi zajednička obrazovna jergra, a ja smatram da do nje mogu doći i katoni samostalno, što kasnije može poslužiti i za BiH – kazao je Selimović. Predstavnici županijskog odbora SDP-a pojavili su se danas i na prosvjedima srednjoškolaca u Travniku kako bi im, kako su naveli, pružili potporu u borbi protiv segregacije.