SDP BiH
SDP SBK

Potpuno ukinuti segregaciju u obrazovanju

Predsjednik odbora SDP-a BiH Srednjobosanskog kantona (SBK) Nijaz Helez izjavio je danas da je SDP od početka bio protiv ideje osnivanja nove srednje škole u Jajcu, te je zahvalio šefu Misije OSCE-a Jonathanu Mooreu što je, kako je rekao, pritiskom spriječio formiranje te škole. – Nadam se da je tome doprinijelo i djelovanje SDP-a. Međutim, ta odluka još nije gotova i mi ćemo na narednoj sjednici Skupštine tražiti da se ona na Vladi povuče, a da Skupština izglasa njeno poništavanje – kazao je Helez novinarima.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a BiH u Skupštini SBŽ-a Senad Selimović kazao je da je ukidanje odluke o formiranju nove škole u Jajcu prva pozitivna stvar kad je u pitanju segregacija u obrazovanju u SBŽ-u. – Mi ćemo iz SDP-a sve učiniti da se potpuno ukine segregacija u našem kantonu. Potrebno je pokrenuti provođenje Zakona, koji kaže da se škole moraju administrativno ujediniti i da nakon toga treba krenuti ka jedinstvenom obrazovnom sistemu, koji će voditi do zajedničke jezgre.

Do sada se čekalo na državni nivo da se napravi zajednička obrazovna jergra, a ja smatram da do nje mogu doći i katoni samostalno, što kasnije može poslužiti i za BiH – kazao je Selimović. Predstavnici županijskog odbora SDP-a pojavili su se danas i na prosvjedima srednjoškolaca u Travniku kako bi im, kako su naveli, pružili potporu u borbi protiv segregacije.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu