Dogovorene posjete

Potpisan Memorandum o saradnji i razumijevanju FOŽ KO Sarajevo i FOŽ Split

Kao rezultat višemjesečnih dogovora i aktivnosti između Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo i Socijaldemokratskog foruma žena Split, tokom unaprijed dogovorene i organizirane posjete u Livnu je potpisan Memorandum o saradnji i razumijevanju ova dva foruma. Sporazum su potpisale predsjednice Foruma, Edita Sulejmanović iz Sarajeva i Ana Lovrić iz Splita.

Memorandumom su se strane potpisnice saglasile da se njihova saradnja zasniva na principu uzajamnog dogovaranja, zajedničkog rada i provedbe aktivnosti koje za cilj imaju osnaživanje žena i realizaciju širokog spektra zadataka vezanih za život i rad žena socijaldemokratske orijentacije.

“Dva Foruma koja predstavljamo imaju jednaka pitanja, jednake prepreke u društvu u kojem se nalazimo ali i jednaki cilj – osnaživanje žena na privatnom, društvenom i političkom planu. Politička scena se kvantitativno i kvalitativno treba ojačati ženama. Vjerujem da će suradnja Foruma žena Splita i Sarajeva doprinijeti ovome te se radujem svemu onome što će donijeti potpisani Memorandum” naglasila je Ana Lovrić, predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Split.

Polazeći od ciljeva reguliranih Statutom SDP BiH i Statutom SDP Hrvatske, Forumi su potvrdili spremnost i volju da sarađuju uzimajući u obzir ekonomsku, političku i društvenu situaciju te kulturne, historijske i tradicionalne posebnosti.

Edita Sulejmanović, predsjednica Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo kazala je da žene unose svježinu u učmali politički stil i diskurs i samim time posljedično mijenjaju i samu kvalitetu politike. “Svojim aktivizmom i međusobnim povezivanjem borimo se ne samo za ostvarivanje svoga krajnjeg cilja – postizanja jednakih mogućnosti već i za zaštitu već ostvarenih prava. Identificirale smo zajedničke probleme čije rješenje je suštinski u postizanju rodne ravnopravnosti i insistiranju na rodnoj ravnopravnosti na svakom koraku”, zaključila je Sulejmanović.

Susret u Livnu je organiziran sa ciljem formaliziranja saradnje te je dogovorena posjeta drugarica iz Splita na jesen ove godine.