Sarajevo

Posjeta visoke delegacije Armije Republike Makedonije Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i general pukovnik Anto Jeleč održali su danas, 25.02.2015. godine, odvojene bilateralne sastanake sa delegacijom Armije Republike Makedonije (ARM), na čelu sa načelnikom Generalštaba (ARM), general pukovnikom Gorančem Koteskim.

Slika

Na sastanku u Ministarstvu odbrane, razgovaralo se o bilateralnoj vojnoj saradnji dvaju ministarstava i oružanih snaga u 2014. i 2015. godini, regionalnoj saradnji OS BiH i ARM sa ostalim zemljama iz regije te operacijama podrške miru.

Ministar Osmić upoznao je goste o trenutnim aktivnostima MO BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, prioritetima i aktivnostima MO i OS BiH na polju rješavanja i knjiženja vojne imovine, rješavanja viškova naoružanja, deminiranja, mirovnim misijama u Afghanistanu, UN misijama u Maliju i Kongu te prijemu mladih oficira iz civilstva.

General pukovnik Koteski upoznao je ministra Osmića o strukturi Armije R. Makedonije, te o modernizaciji koja im je jedan od prioriteta u bližoj budućnosti, istakavši i svoj prijedlog o osnivanju zajedničkih balkanskih snaga, koje bi djelovale zajedno pri rješavanju elementarnih nepogoda, što MO BiH u potpunosti podržava.

Na odvojenom sastanku general pukovnika Ante Jeleča i general pukovnika Goranča Koteskog razgovoralo o dosadašnjoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji oružanih snaga dvije prijateljske zemlje. Ragovarano je i o nastavku i daljim planovima i aspektima saradnje kao i njenom unapređenju u budućnost, s akcentom na važnost regionalnih sigurnosnih inicijativa, kao ključnog oblika saradnje koji ima veliki značaj ne samo za BiH i Makedoniju, već i za cijeli region, posebno u slučajevima prirodnih i drugih nesreća i katastrofa.

General Jeleč je posebno zahvalio na podršci koju Armija Republike Makedonije pruža Oružanim snagama BiH na planu edukacije i obuke pripadnika OS BiH. U svom obraćanju general Jeleč je istaknuo da „ne postoje teme i oblasti o kojima dvije vojske ne mogu surađivati, jer je riječ o zemljama sa tradicionalno dobrim odnosima, koje su kroz povijest bile povezane i upućene jedna na drugu.“

General Koteski se zahvalio generalu Jeleču na gostoprimstvu i istakao riješenost Armije R. Makedonije za nastavak saradnje sa OS BiH na svim poljima kao i pružanju podrške našim OS na putu ka NATO-u.

U okviru realiziranja plana posjete planirano je da delegacija Armije R. Makedonije posjeti i Centar za obuku za operacije podrške miru OS BiH (PSOTC) u kampu „Butmir“, kontingent ARM u sastavu EUFOR-a, kulturno-historijske i vjerske znamenitosti BiH u Mostaru i Međugorju te prisustvuje obilježavanju 11. godišnjice pogibije makedonske delegacije, predvođene tadašnjim predsjednikom Makedonije Borisom Trajkovskim u mjestu Rotimlje kod Mostara.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.