OO SDP BIH Travnik

Posjeta delegacije Su Fano Italia Općinskoj organizaciji SDP BiH Travnik

U protekla dva dana našoj Općinskoj organizaciji u posjeti je bila delegacija SU Fano (Sinistra Unita- Ujedinjena ljevica), koju su predstavljali Carla Luzi, vijećnica u gradskom vijeću grada Fano i predsjednica Odbora za socijalnu politiku, školstvo i politiku prema mladima, i Samuele Mascarin, dogradonačelnik grada Fano i predsjednik Ujedinjene ljevice grada Fano. Cilj posjete je razmjena političkih iskustava i ostvarivanje dugoročne saradnje naših partija, te je u tu svrhu jučer potpisan i Sporazum o prijateljstvu između Općinske organizacije OO SDP BiH Travnik i SU Fano.

Od 2004. godine građanske i lijevo orijentisane partije u gradu Fano su se ujedinile u jednu širu platformu i započeli su politički projekat ujedinjenja pod zajedničkim simbolom SU. Pod ovim simbolom prvo su vodili i djelovali kao efikasna opozicija, a zatim, od 2014. godine, vladaju u gradu Fano, unutar trenutno vladajuće socijaldemokratske koalicije. Njihov primarni cilj je da podstakne Ljevicu da zamijeni “JA” sa “MI”.

U tu svrhu su uključili tradicionalne ciljeve ljevice, dodajući nove strategije da se suoče sa izazovima modernizacije: posebno snažno podržavaju tržište rada, socijalne zaštite za radnike pogođene krizom, alternativna upravljanja teritorijama i zajedničkim dobrima (npr. javnim vodovodom), zaštita krajolika i efikasno korištenje energije kao pokretača alternativne ekonomije. Osim toga, promovišu mogućnosti jednakih usluga u cilju poboljšanja rodne senzibilizacije, zdravstva i socijalne skrbi za svakog građanina, s posebnim osvrtom na ugrožene kategorije, borbi za slobodu i laicizam, te na kraju, promovišu kulturu solidarnosti (kao što su gostoprimstvo prema imigrantima i njihova integracija), obrazovanje i socijalne studije. Cilj im je i kulturno buđenje zasnovano na tradicionalnim vrijednostima demokratske istorije grada Fano, a najvažniji je antifašizam.
U Travniku je upriličena i javna tribina “Stanje i perspektiva ljevice u Evropi”, kojoj su, pored naših članova i građana, te delegacije SU Fano, prisustovovali i Zukan Helez- Potpredsjednik SDP BiH, Irfan Čengić- Generalni sekretar SDP BiH i Saša Magazinović- Predsjednik GO SDP BiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu