Predsjedništvo SDP BiH

Poražavajuće da se sjednice državnog Parlamenta ne održavaju već mjesecima

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH izvršene su posljednje pripreme za održavanje sedmog Kongresa partije, koji će biti održan u subotu 22. juna u Sarajevu.

Pored priprema za Kongres, Predsjedništvo je raspravljalo i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Pozdravljen je jučerašnji izvještaj Vijeća za implementaciju mira, međutim, očigledno je da u izvještaju nedostaje više kritika za nerad predstavnika stranaka pobjednika proteklih izbora.

Bez obzira što u izvještaju postoji nekoliko pozitivnih zaključaka, SDP smatra kako je najporažavujući onaj koji govori o tome da vlast na državnom nivou nije formirana ni osam mjeseci nakon održanih opštih izbora, a prema svemu sudeći, to se neće dogoditi u skorijem periodu.

Činjenica da Bosna i Hercegovina nema državnu vlast, za čije neformiranje su najodgovorniji SDA, HDZ i SNSD, iako se pokušavaju distancirati od toga, glavni je razlog zašto Bosna i Hercegovina još nije predala svoj Godišnji nacionalni plan (ANP).

Predsjedništvo je poražavajućim ocijenilo i činjenicu da se sjednice državnog Parlamenta ne održavaju već mjesecima, te da je sjednica, koja je bila vezana za migrantsku krizu na prostoru Unsko-sanskog kantona, prekinuta, što očigledno govori kako ovaj dio BiH i kriza sa migrantima ne zanima parlamentarce koji dolaze iz stranaka koje su pobijedile na izborima.

Na sjednici su osuđene paradiplomatske aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, prilikom njegove posjete Mađarskoj. Iako ovo nije prva provokacija Dodika po pitanju teritorijalnog integriteta BiH, jer je u Mađarskoj više zastupao interese Republike Srpske i tražio specijalne odnose ovog bh. entiteta i Mađarske, ovakvi ekcesi su mnogo teži, jer Dodik sada zvanično predstavlja Bosnu i Hercegovinu i njene organe.

SDP poziva ostala dva člana Predsjedništva BiH da ovakve posjete ne dozvole u budućnosti, te da interese Bosne i Hercegovine u regionu, ali i u svijetu, stave na prvo mjesto, prije čestih populističkih verbalnih prepucavanja sa Miloradom Dodikom.

Podržane su aktivnosti parlamentaraca iz Bh. bloka i SDP BiH na federalnom nivou, koji traže hitno izjašnjavanje Parlamenta i Vlade FBiH oko problema mostarske deponije Uborak. Problem deponije Uborak direktni je rezultat toga da u Mostaru lokalni izbori nisu održani od 2008. godine, za šta su jedino odgovorni SDA i HDZ. SDP poziva na što brže rješenje potencijalne hercegovačke ekološke bombe, koja direktno ugrožava život stanovnika ovog dijela naše države.

Članovi Predsjedništva su usvojili dokument Sporazuma o osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka, koji će sutra biti predstavljen javnosti i potpisan od strane predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića i predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu