Irfan Čengić

Poništiti dodjelu 21 milion KM bez kriterija

Predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić zakazao je sjednicu te komisije na kojoj će tražiti da se prema Vladi FBiH uputi zahtjev za poništavanje Odluke kojom je lokalnim zajednicama i kantonima dodjeljen 21 milion KM bez ikakvih kriterija za brobu protiv pandemije COVID-19.

“Godinama se ova sredstva dodjeljuju bez ikakvih kriterija, ali ovogodišnja podjela je kap koja je prelila čašu. Ona samo pokazuje da Vlada FBiH kojoj je istekao mandat prije 18 mjeseci nema nikakvog plana. Podsjećam vas da u paketu mjera koji sam predložio Vladi FBiH na osnovu Platforme SDP BiH, ovaj novac je trebao biti prebačen za subvenciju plata u privatnom sektoru prema mjestu prebivališta”, navodi Čengić.

Čengić podsjeća da je prije nekoliko mjeseci Komisija tražila da predstavnik ministarstva finansija dođe na sjednicu Komisije za lokalnu samoupravu i da obrazlože kako dijele novac godinama sa ove stavke u budžetu FBiH. Tada su dobili odgovor da su uposleni na godišnjem odmoru i da niko ne može doći na parlamentarnu komisiju.

“Ovaj novac treba uložiti u oporavak privrede i mjere koje će se realizovati sa lokalnim zajednicama u cilju spašavanja svakog radnog mjesta prema jasnim kriterijima”, nagašava Čengić

U ovom dokumentu možete pročitati kako je Vlada FBiH bez kriterija podijelila 21.000.000,00KM iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za borbu protiv pandemije COVID-19:

Raspodjela sredstava iz budžeta Lokalnim zajednicama i kantonima za brobu protiv pandemije COVID