Aner Žuljević za portal Klix

Politika bi trebala pratiti privrednike i ekonomiju, ali to većinom nije slučaj

Izbor Zorana Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske i očekivano zatopljenje odnosa s našom zemljom trebalo bi pozitivno utjecati na ekonomske odnose dviju zemalja.

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Domu naroda FBiH i doktor ekonomskih nauka, kaže kako godinama svjedočimo o stalnim političkim tenzijama između zemalja bivše Jugoslavije, dok ekonomija stalno pokazuje upravo suprotno, kako je povezivanje nužno.

“Dugo smo bili jedno tržiste, nemamo potrebe za prevodiocima, imamo iste navike u potrošnji, a posebno vrlo sličan mentalitet. Logično je da smo usmjereni jedni na druge, jer se i privrednici manje-više međusobno poznaju, a da ne govorimo kako pojedine proizvode poznajemo decenijama. Nažalost politika bi trebala pratiti privrednike, međutim, to većinom nije slučaj, tako da danas i jesmo tu gdje jesmo i zaostajemo kao region najvećim dijelom zbog destruktivne i bezidejne politike, a sve ono što se i pomaknemo je direktan rezultat preduzetničkog entuzijazma pojedinaca na svim stranama koji prkose politici”, kaže on.

Iskustva u posljednjih 25 godina pokazuju da je politika komplikovala prostor ekonomiji, nastavlja Žuljević, dok je ekonomija gotovo uvijek ta koja političare podsjeti ili osvijesti kako su saradnja i povezivanje zajednički interes bez kojeg sve drugo nema smisla.

“Kompletan se svijet ekonomski povezuje, tako da je bilo kakva priča o izolaciji ili političkim konfliktima naših malih ekonomija ustvari direktan rad protiv vlastitih država, građana i kvaliteta njihovih života. Zbog toga i spadam među one koji misle da politika i ekonomija moraju da idu kompatibilno zajedno i da to nema alternativu. Snažne poslovne veze zemalja u bližem okruženju i orijentiranost jednih na druge jeste jedini logičan poslovni pravac i to bi trebale podržavati politike, odnosno države”, navodi dalje.

Dodaje kako su države obavezne radi vlastitih građana tražiti prirodan put za bolju međusobnu saradnju i to ne na način da se forsiraju emocije, nego da se kreira dugoročna zdrava pretpostavka za poslovni odnos između država, koji će osigurati rast i napredak iz kojeg će svi profitirati.

“Svaka politička odluka ima ekonomske implikacije, kao što i dobri ekonomski rezultati uvijek mogu da podrže i razvoj političkih odnosa”, zaključio je Aner Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu