Politička zloupotreba srebreničkog genocida jednako je sramna i nedopustiva kao i negiranje genocida

Na skupovima i u javnom djelovanju Stranke demokratske akcije u BiH masovno i učestalo se manipuliše žrtvama proteklog rata i vjerskim osjećanjima građana.

Oni koji bi u ogromnim stradanjima trebali u prvom redu tražiti i svoju krivicu pokušavaju pribaviti podršku bošnjačkog naroda zloupotrebom genocida.

Cijelom društvu se nastoji navući anatema i građane dijeliti na one koji “priznaju” ili “negiraju” genocid, isturajući SDA kao predvodnika i jedinog legitimnog predstavnika “onih koji priznaju genocid”.

Kao posebno drzak i necivilizacijski čin skrnavljenja žrtava i sjećanja na genocid u Srebrenici izdvaja se djelovanje lukavačke filijale SDA i njenog višedecenijskog rukovodioca Tarika Arapčića, koji svoje političke govore drže sa binom ukrašenom velikim cvijetom sjećanja na žrtve srebreničkog genocida!?

Pitamo se kakve veze simbol, koji nam svima postaje svetinja, ima sa političkom kampanjom SDA, a naročito djelovanjem političara koga su prije par mjeseci spektakularno hapsili i pretresali zbog sumnji u kriminalno djelovanje?

Planetarnu tragediju stradanja u Srebrenici moramo u prvom redu promatrati kao zločin i boriti se da pravda stigne svakog zločinca.

Niko nema pravo poigravati se za politički šičar simbolima i uspomenama na srebrenički genocid.

Nismo zaboravili ko se drsko i amaterski poigravao sa međunarodnim presudama i revizijama presude za genocid protiv Srbije, koje su po kratkom postupku odbacivane od međunarodnih sudova zbog banalnih razloga koji su skrivani od cjelokupne javnosti.

Očekivali smo da će se kampanja onih koji nisu sposobni rješavati životna pitanja i budućnost Bosne i Hercegovine bazirati na ponovnom podizanju međunacionalnih tenzija i jeziku mržnje, ali je zloupotreba sjećanja na genocid od strane SDA dno ispod kojeg se definitivno ne može dublje pasti.