GO SDP Mostar

Pokrenuti nove pregovore u cilju održavanja izbora u Mostaru

Gradski odbor SDP BiH Mostar je na sjednici održanoj 27.02.2020. godine donio sljedeće:

Z A K LJ U Č K E

1. Pozivamo sve parlamentarne stranke koje djeluju na području Grada Mostara da otpočnu proces novih pregovora u cilju postizanja dogovora vezano za implementaciju odluke Ustavnog Suda U 9/09 kojom su neustavnim oglašene odredbe Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koje se odnose na Mostar.

2. Pozivamo sve parlamentarne stranke koje su pojedinačno u parlamentarnu proceduru na bilo kojem nivou uputile legislativne prijedloge koji tretiraju ovu oblast da ih povuku iz procedure jer jedini potencijal za usvajanje u parlamentu ima onaj prijedlog koji je nastao zajedničkim dogovorom svih stranaka koje djeluju u Mostaru.

3. SDP se protivi predlaganju jednostranih rješenja za koje se unaprijed zna da su osuđeni na propast. Takve prijedloge SDP neće podržati jer nemaju realne šanse da budu usvojeni, a služe isključivo za promociju stranaka i u populističke svrhe.

4. Pozivamo predstavnike Delegacije EU i Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH da u cilju ozbiljnosti i transparentnosti procesa budu inicijator i medijator novih pregovora lokalnih odbora parlamentarnih stranaka.

5. Sigurni smo da bi takva pristup, povlačenja jednostranih rješenja i međunarodna medijacija u razumnom roku rezultirali postizanjem „Mostarskog dogovora“ za održavanje izbora u Gradu Mostaru 2020. godine.

Navedeni zaključci su dostavljeni svim ograncima parlamentarnih političkih stranaka koje djeluju na području Grada Mostara, kao i Delegaciji EU i Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu