KO SDP BiH Srednjobosanskog kantona

Podržavamo donošenje Zakona o pravima boraca

Na predstojećoj, V redovnoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna, koja će se održati u utorak, 18.06.2019.godine, naći će se i tačka dnevnog reda koja se odnosi na rješavanje statusa demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Predviđenim Zakonom prava boraca raspoređena su na općine, kantone i Federaciju BiH, s tim da je najobimniji dio prava stavljen na teret općina i kantona. Donošenjem ovog Zakona u ovakvom obliku boračka populacija našeg Kantona ponovo neće biti u prilici da ostvaruje svoja zakonom propisana prava.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i zastupnici SDP BiH u Skupštini Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna podržavaju donošenje Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica iako ovo nije idealno rješenje, ali može se uzeti kao prvi korak u rješavanju ove populacije.

Zahtijevamo od Vlade SBK/KSB i svih općina sa našeg Kantona da iznađu način izvršavanja svojih obaveza propisanih ovim Zakonom, kako bi se pripadnici boračke populacije s našeg Kantona napokon izjednačili sa svojim kolegama iz drugih općina i kantona Federacije BiH.