Irfan Čengić

Podnesen set amandmana na Zakon o zaštiti okoliša

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić uputio je set amandmana na Zakon o zaštiti okoliša, koji će se pred zastupnicima naći 10. aprila na sjednici tog doma.

“Ovim amandmanima želim poboljšati predloženi tekst Zakona o okolišu. Svjestan sam da zakon sam od sebe neće poboljšati stanje zaštite okoliša, ali će biti jak instrument u zaštiti okoliša”, istaknuo je ovim povodom zastupnik Čengić.

Neki od ključnih amandmana su da se prostorni planovi koriste u svrhu zaštite okoliša, da se kantonalnim vladama omogući zakonsko uporiše za ograničenje kretanja motornih vozila određenih eko kategorija u kriznim situacijama, da se okolišne dozvole mogu odbiti iz okolinskih i zdravstenih razloga, a ne samo formalno-pravnih.

“Žao mi je što ova tema vjerovatno nije zanimljiva građanima, jer sada nema toliko smoga na ulicama naših gradova, ali kasno je razgovarati o okolišu tek kada nas zadesi visoka zagađenost zraka ili eko katastrofe poput one u Lukavcu”, dodao je Čengić.

U izradi amandmana učestvovalo je i Ministarstvo okoliša Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Damirom Filipovićem.