Savjet za razvoj SDP BiH

Podizanje proizvodne moći bh. društva pretpostavlja stvaranje uvjeta za inostrane investicije

Podizanje proizvodne moći bh. društva pretpostavlja stvaranje uvjeta za inostrane investicije, formiranje fondova za ulaganja u malo poduzetništvo i zapošljavanje omladine, potpunije korištenje prirodnih bogatstava putem koncesije, vode, šume, zemljišta, radna nalazišta, kao i veće ulaganje u obrazovanje i naučnoistraživački rad.

Ovo je pored ostalog razmatrano na današnjoj sjednici Savjeta za razvoj SDPBiH, koja je danas održana u Sarajevu, o temi „Inovacija programa Socijaldemokratske partije BiH.

Kako je za Fenu pojasnio prof.dr. Mirko Pejanović, ovim se želi pojačati programsko usmjerenje u nekim pitanjima o kojima stranka želi dati svoj jači doprinos, kao što su promjene u razvoju bh. društva u vremenu tranzicije.

– To je ubrzanje integracije države BiH u EU i NATO, podizanje proizvodne moći bh.društva, a jedno od pitanja jest i uspostavljanje široke koalicije parlamentarnih stranaka za ubrzanje integracije BiH u EU – kazao je Pejanović, govoreći o glavnim aspektima današnje sjednice.

Podsjeća da je SDP pored ostalog i socijalna stranka, tako da će biti pojačani aspekti djelovanja stranke koji će omogućiti preferiranje i jačanje uticaja na društveni razvoj radništva i proizvođačke strukture društva, i najzad „odnos stranke prema siromaštvu, što je jedan od aspekata u inovaciji Programa“.

Formirana je, po odluci kongresa, Komisija za izradu inovacija programa na čijem je čelu Pejanović.

Kako je kazala Emina Abrahamsdotter Komisija se sastoji od kompetentnih članova i članica, a ona će se specifičnije pozabaviti rodnom i klasnom perspektivom.

– S obzirom na to da klasne strukture stvaraju velike i stalno rastuće nejednakosti među ljudima i to je izvorom velikih problema i poteškoća za ljude, posebno za radnike u našoj zemlji, problematizirat ću taj aspekt na način da bude upotrebljiv u političkom djelovanju stranke – rekla je Abrahamsdotter.

Jedan od ciljeva inovacije Programa je da država BiH do 2020.godine izvede reforme, prođe pristupne pregovore i dobije poziv za članstvo u EU.

Fena

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.