Počinje projekat energijske sanacije 24 javne ustanove u Kantonu Sarajevo

Sporazum o povećanju energijske efikasnosti 24 javne ustanove na području KS potpisali su ministar prostornog prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipovic, šefica Odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergström i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov.

Sredstva U vrijednosti 6 miliona KM osigurali su Vlada Švedske, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, općina Stari Grad, Vogošća, Ilijaš, Novo Sarajevo, Hadžići i Ilidža te Arhitektonski fakultet Sarajevo i Elektrotehnička škola za energetiku. Implementator radova je UNDP.

“I ovaj put smo posebnu pažnju posvetili najmlađoj populaciji, učenicima škola i korisnicima zdravstvenih usluga. Međutim, novina u odnosu na prethodne sporazume je što smo kroz ovaj projekt prvi put krenuli sa energetskom sanacijom srednjih škola i fakulteta. Uz utopljavanje svih 24 objekta, planirani su i zamjena dotrajale i energetski neefikasne vanjske stolarije, radovi na kotlovnicama i grijnim tijelima, termoizolacija vanjskih zidova i krovova objekata kao i njihovo priključenje na sistem daljinskog grijanja”, naveo je ministar Filipović.