Počele pripreme za održavanje referenduma Socijaldemokratske partije BiH

Referendumska komisija Socijaldemokratske partije BiH danas je održala svoju konstituirajuću, a nakon toga i prvu radnu sjednicu.

Usvojen je Pravilnik o održavanju referenduma, te je utvrđen birački spisak na kome se nalazi 42.735 članova sa pravom glasa na referendumu, koji će biti održan u periodu od 24. do 26. maja.

Komisija je utvrdila izgled i sadržaj referendumskog listića, kao i obrasce za rad biračkih odbora.

Definisani su i rokovi za prijavu članova koji svoje biračko pravo žele ostvariti elektronskim putem ili putem mobilnog tima. Imenovane su referendumske komisije u kantonima, regijama, općinama, gradovima i Distriktu Brčko.

Utvrđeni su rokovi i obaveze za pripremu Konvencije SDP BiH, koja će biti održana 27. maja u Sarajevu, a na kojoj će biti predstavljeni rezultati referenduma.

Raduje nas interes, kako javnosti, tako i naših političkih protivnika za ovaj proces, koji predstavlja najveći demokratski iskorak u BiH, kada je u pitanju donošenje unutarpartijskih odluka. Također, razumijemo nervozu i strah svih onih koji bezuspješno pokušavaju naći nedostatke ovog demokratskog procesa, tendencioznim i slobodnim tumačenjem roka za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka.

Sekretarijat SDP BiH će stvoriti tehničke preduslove da bilo koja odluka referenduma, koja je obavezujuća za sve organe i organizacije SDP BiH, odmah može biti implementirana.