Počele pripreme za održavanje referenduma Socijaldemokratske partije BiH

Referendumska komisija Socijaldemokratske partije BiH danas je održala svoju konstituirajuću, a nakon toga i prvu radnu sjednicu.

Usvojen je Pravilnik o održavanju referenduma, te je utvrđen birački spisak na kome se nalazi 42.735 članova sa pravom glasa na referendumu, koji će biti održan u periodu od 24. do 26. maja.

Komisija je utvrdila izgled i sadržaj referendumskog listića, kao i obrasce za rad biračkih odbora.

Definisani su i rokovi za prijavu članova koji svoje biračko pravo žele ostvariti elektronskim putem ili putem mobilnog tima. Imenovane su referendumske komisije u kantonima, regijama, općinama, gradovima i Distriktu Brčko.

Utvrđeni su rokovi i obaveze za pripremu Konvencije SDP BiH, koja će biti održana 27. maja u Sarajevu, a na kojoj će biti predstavljeni rezultati referenduma.

Raduje nas interes, kako javnosti, tako i naših političkih protivnika za ovaj proces, koji predstavlja najveći demokratski iskorak u BiH, kada je u pitanju donošenje unutarpartijskih odluka. Također, razumijemo nervozu i strah svih onih koji bezuspješno pokušavaju naći nedostatke ovog demokratskog procesa, tendencioznim i slobodnim tumačenjem roka za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka.

Sekretarijat SDP BiH će stvoriti tehničke preduslove da bilo koja odluka referenduma, koja je obavezujuća za sve organe i organizacije SDP BiH, odmah može biti implementirana.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu