Filipović i Šteta

Počela rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Počeli su radovi na rekonstrukciji Velike aleje na Ilidži.

“Radi se o rekonstrukciji putne komunikacije dužine 2050 metara koja je trenutno u katastrofalnom stanju, na dobrom dijelu Aleje asfalta gotovo i nema. Ovo je veoma frekventna komunikacija, posebno u ljetnom periodu, a s obzirom na njeno loše stanje i radi sigurnosti svih onih koji je koriste, nepohodno je bilo izvršiti hitnu sanaciju. Staza će biti nivelirana i presvučena novim slojem asfalta, a radit će se i bankine ”, naveo je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Rok za završetak radova je 30 dana, a izvodi ih KJKP Rad na osnovu sporazuma o uslovima i načinu izvođenja radova održavanja puteva potpisanog sa Direkcijom za puteve KS.
Radove na Velikoj aleji iniciralo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koje je preko JU za Zaštićena prirodna područja kojima pripada i Velika aleja, izdvojilo 100.000 KM za ovaj projekt. Dodatnih 50.000 KM izdvojila je Direkcija za puteve KS.

“Projekt opće rekonstrukcije Velike aleje je mnogo skuplji a podrazumijeva postavljanje kolektora duž cijele Aleje kao i njeno oplemenjivanje novim drvoredima, te postavljanje novih mobilijara povodom čega su već pokrenute aktivnosti”, istakao je resorni ministar Damir Filipović.

Rekonstrukcija Velike aleje jedan je u nizu projekata na području Općine Ilidža koji je pokrenula Vlada KS putem resornih ministarstava.

Po najavi ministra Štete, u narednih mjesec dana počet će i radovi na rekonstrukciji Rustempašine ulice kao i radovi na rekonstrukciji vertikalne i saobraćajne signalizacije, postavljanju zaštitnih ograda uz saobraćajnice, zvučnih izolacija na zapadnom ulazu u grad itd.