Ministar saobraćaja Adnan Šteta

Počela implementacija projekta Adaptivno upravljanje saobraćajem u KS

Kanton Sarajevo započeo je sa implementacijom projekta Adaptivno upravljanje saobraćajem, a kako navode iz Ministarstva saobraćaja KS u prvoj fazi vrši se snimanja broja vozila na raskrsnicama na glavnoj gradskoj saobraćajnici.

Na nekim raskrsnicama su završena snimanja, a na nekim tek počinju.

Snimanja podrazumijevaju postavljanje kamera i brojača na raskrsnicima i prikupljanje podataka o tačnom broju vozila, prolascima vozila kroz raskrsnicu, te skretanjima na raskrsnici 24 sata dnevno.

Kretanje vozila na svakoj od raskrsnica pojedinačno posmatra se pet do sedam dana, kako bi se dobili relevantni podaci koji će se koristiti za projektovanje i izradu signalnih planova za sve raskrsnice, njih ukupno 163.

“S obzirom na to da se oprema postavlja na stubovima kontaktne mreže tramvaja, odlučeno je da se to radi iza ponoći, kada je broj putnika manji i kada je saobraćaj moguće realizovati na alternativne načine. Kako bi se omogućilo nesmetano obavljanje predviđenih radova kao i funkcionisanje noćnog javnog prevoza od večeras narednih mjesec dana će umjesto tramvaja voziti autobusi. Razlog ove odluke pored postavljanja opreme za snimanje na raskrsnicama je i dolazak novih tramvaja, kao i testiranje novih tramvaja iza ponoći tokom ovog mjeseca. Smatramo da je i građanima važno da imaju kontinuitet noćnog prevoza i da se ne mijenjaju navike svakih par dana sa promjenom vrste vozila koje koriste u noćnim satima”, ističe ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Podsjećamo, noćni prevoz je besplatan, a red vožnje autobusa bit će isti kao red vožnje tramvaja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.