Muhamed Hasanović

Po pitanju nasljedstva bivše SFRJ, Bosna i Hercegovina ima najviše otvorenih pitanja sa Hrvatskom

Zamjenik ministra finansija BiH Muhamed Hasanović je u Skoplju prisustvovao sastanku Stalne komisije viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ kao šef Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije, te predstavljao i zastupao interese Bosne i Hercegovine.

“Na sastanku smo diskutovali o provođenju svih aneksa, kao i izazovma koje imamo:

– Aneks A: Pokretna i nepokretna imovina;

– Aneks B: Diplomarna i Konzularna predstavništva;

– Aneks C: Finansijska potraživanja i dugovanja bivše SFRJ;

– Aneks D: Arhivska građa bivše SFRJ;

– Aneks E: Penzije;

– Aneks F: Ostala prava, interesi i obaveze;

– Ankes G: Privatna svojina i stečena prava.

Svi sagovornici na današnjem sastanku su izrazili spremnost za saradnju, ali je bilo i određenih izazova u procesu dogovora.

Aneksom A je precizirana raspodjela nepokretne imovine bivše SFRJ ili njenih organa i institucija. Primijenjen je princip da nepokretna imovina koja se nalazi na teritoriji države nasljednice pripada toj državi. Aneksom A regulisana je i raspodjela pokretne imovine biše SFRJ, a tu je posebno interesantna pokretna vojna imovina bivše SFRJ. Ovim je regulisano da će se o ovom pitanju voditi razgovori bez odlaganja. Do sada se nije osnovala zajednička radna komisija za Aneks A, jer se nije postigla saglasnost s predstavnicima svih država nasljednica čak ni nakon 20 godina od potpisivanja Sporazuma.

Aneksom B uređena je raspodjela diplomatsko konzularne imovine bivše SFRJ. Po pitanju Aneksa B imamo napredak u pregovorima, ali još uvijek imamo mnogo i izazova.

Kod Aneksa C ključna su dugovanja prema Libiji i Češkoj, te podjela sredstava Jugobanke. Bosna i Hercegovina ima jasan stav gdje je ključno da imamo dostupnu svu dokumentaciju i da budemo transparentni u utvrđivanju dugovanja.

Svi smo se danas složili da je za Aneks D potrebna digitalizacija arhivske građe, kako bi se ubrzao proces razmjene dokumentacija svih država nasljednica bivše SFRJ.

Kod Aneksa E je postignut dogovor već ranije kada su u pitanju penzije.

Sva prava i koristi iz Aneksa F koji su pripadali bivšoj SFRJ i koja nisu inače obuhvaćena Sporazumom (uključujući patente, zaštitne znakove, autorska prava, honorare, žalbe i dugovanja bivšoj SFRJ) podijelit će se između država nasljednica vodeći računa o omjeru za podjelu potraživanja u Aneksu C Sporazuma.

Privatna svojina i stečena prava koje podrazumjeva Aneks G odnosi se na sve države nasljednice bivše SFRJ, a Bosna i Hercegovina ima najviše otvorenih pitanja sa Hrvatskom. Bosna i Hercegovina štiti interese svakog pjedinca koji je imao vlasništvo nad bilo kojom vrstom imovine do 31.12.1991. godine. Očekujemo da će sve države nasljednice bivše SFRJ omogućiti pristup imovini i doprinijeti bržem potpisivanju Sporazuma.

Nastavak dijaloga i dalje će biti ključan kako bi se postigo prihvatljiv dogovor za sve države nasljednice bivše SFRJ. Kao predstavnik Bosne i Hercegovine glasno i jasno sam zauzeo stav po pitanju svakog Aneksa, kako bi zaštitio interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građanki i građana. Dogovoreno je da će naredni sastanak Stalne komisije viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ biti održan u Ljubljani početkom naredne godine”, naveo je Hasanović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.