Anto Domazet

PISA i zvanično potvrđuje ono što je golim okom vidljivo

„Tako su naše petnaestogodišnjakinje/ci u funkcionalnim sposobnostima na nivou dvanaestodišnjakinja/ka iz zemalja OECD. Ona i nisu toliko loša u činjeničnim znanjima, koliko u rješavanju stvarnih životnih problema na osnovi stečenog znanja.

Tri izgubljene godine, 183 mil. KM utrošenog novca bez ikakvog efekta. Moramo li biti toliko učaureno, konzervativno društvo da učimo djecu na način kako se to radilo prije 40-50 godina. Umjesto da djeca koriste računare i digitalnu tehnologiju za funkcionalno obrazovanje, ona slušaju što nastavnici pričaju, bilježe činjenice i uče ih za ocjenu ne obnavljajući ih dok ih ne zaborave.

Dakle, potrebno je još više ulagati u obrazovanje, a sama reforma obrazovanja omogućila bi da spomenuti izgubljeni novac financira potrebnu informatičku opremu i bolje educirane i motivirane nastavnike i učitelje. Najgore je pustiti da se topi naš javni novac u zastarjelim oblicima obrazovanja. Stvaratelji tog novca uporno ponavljaju: „Nije nam žao izdvojiti novac za javne potrebe, ali dajte nam rezultate upotrebe tog novca“.

I tako je u svim oblastima javnog sektora – zapuštenost javnog sektora, neznanje, korupcija, kriminal – to je ono što onemogućava zadovoljavanje potreba građana i privrede, a zakonska prisila u naplati poreza omogućava da stvari teku onako kako teku – devastirajući teško stečeni novac“, naveo je Domazet.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu