Penzioneri žive daleko od života dostojnog čovjeka

U ime socijalne pravde i života dostojnog čovjeku, Forum senior/ki SDP BiH čestita svim penzionerima i penzionerkama u BiH, 25.oktobar-Dan penzionera/ki.

Obilježavanje 25.oktobra-Međunarodnog dana penzionera, je prilika da i ovim povodom, Forum seniora/ki SDP BiH, skrene pažnju stranaka na vlasti u BiH i šire javnosti, da je život penzionera još uvijek daleko od dostojnog čovjeku i da se moraju, sa više odgovornosti i senzibiliteta odnositi prema populaciji koja im je osigurala političku i materijalnu osnovu za dugi niz godina njihove vladavine.

Osiguranje života dostojnog čovjeku je, prema Evropskoj socijalnoj povelji, koju je potpisala država Bosna i Hercegovina, obaveza države, a te obeveze su dužne izvršavati političke partije koje glasovima birača uspostavile vlast.

To su, u konkretnom slučaju SDA-HDZ i SNSD, koje se međusobnim optužbama i opstrukcijama vlasti, ne mogu usaglasiti o elementarnim stvarima funkcionisanja političko-pravnog sistema zemlje, a kamoli da zajedno brinu o penzionerima.

To pokazuju neoborive činjenice o primjeni neusaglašenih i diskriminirajućih penzionih politika koje stranke na vlasti nazivaju reformskim, kao i činjenice visini minimalnih i prosječnih penzija i njihovoj kupovnoj moći, kao i odsustvo političke volje da se materijalno stanje penzionera poboljša i osigura finansijska održivost javnih fondova i za buduće generacije penzionera.

Za mjesec septembar 2019.godine, prosjećnu starosnu penziju u uznosu od  459,20 KM primilo je 233.026  korisnika ili više od polovine ukupnog broj penzionera,  prosječnu invalidsku penziju u iznosu 364,87 KM, primilo je 68.639 korisnika, dok je prosječnu porodičnu penziju u iznosu od  367,03 KM, primilo 119.155. Najniža penzija je isplaćena u visini od 371, 00 KM.

Za isti mjesec, u RS je prosječna isplaćena penzija je iznosila 342, 62 KM, a najniža penzija za minimalan staž od 15 godina je isplaćena u visini od 174,44 KM,

Visina isplaćenih minmalnih I prosječnih penzija ne može pokriti elementarne životne potrebe.

Dok penzioneri iz srećnijih zemalja, penzionerske dane provode trošeći zarađeni novac na putovanja i žive život dostojan čovjeku, penzioneri iz oba bh entiteta, gledaju kako da sastave kraj s krajem, kako da prežive uz visoku cijenu potrošačke korpe i plaćanje lijekova, upućeni na samoizolaciju, prošenje, suicid, izloženi svakoj vrsti nasilja.

Penzioneri u Bosni i Hercegovini žive život hiljadu milja daleko od života dostojnog čovjeku.