Razgovor na N1

Pejanović: Inicijativa SDA podigla Dodikov populizam do neba

Nakon najave moguće inicijative Stranke demokratske akcije da Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocjeni ustavnost naziva entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u intervjuu poručio da bi možda prihvatio da se promjeni naziv entiteta tako što bi se zvao Republika Srpska – Zapadna Srbija.

Inicijativu Stranke demokratske akcije i odgovor Dodika na nju je za N1 komentarisao Mirko Pejanović, akademik.

“To su prije svega populističke izjave. I prije i poslije toga je tuk na utuk. Moramo podsjetiti da je Izetbegović kada je vidio reakcije dao pojašnjenje da je to jedna uslovna radnja ako se bude mijenjalo to što se očekuje – da će ta inicijativa stati. Ona je izgleda dobro došla Dodiku da svoj populizam diže do neba. Nema od toga ništa”, rekao je i potom pozvao da se političari posvete egzistencijalnim problemima građana.

“Treba se baviti onim što je život. Život u Bosni i Hercegovini ide nizbrdicom. Ljudi ne odlaze sporadično, već masovno. Odlaze porodice i odlazit će i dalje. To nije veliko zlo jer smo dio Evrope. Ali je pokazatelj da naša zemlja nema napretka – da nema elite koje brinu o narodu, razvoju i privredi. Slušamo da nam i natalitet pada u cijeloj državi. Zbog toga bi valjalo da se naša struktura političkog predstavljanja počne ozbiljno mijenjati da bi naš proces integracije u Evropsku uniju bio brži”, zaključio je akademik Pejanović u razgovoru za N1.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu