Nermin Nikšić

Parlamenti trebaju birati glavne tužitelje u Bosni i Hercegovini

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Nikšić predložio je da parlamenti biraju glavne tužitelje u Bosni i Hercegovini.

Nikšić je u okviru rasprave o stanju u pravosudnim institucijama BiH na današnjoj hitnoj sjednici Zatsupničkog doma PSBiH podsjetio na brojne slučajeve ubistva i likvidacija u BiH ističući da su predstavnici međunarodne zajednici insistirali na reformi pravosuđa i da je tada nametnut ovakav sastava Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

“Sam sastav VSTV-a u ovako složenoj državi budi sumnje u mogućnost korupcije“, rekao je Nikšić dodajući da bi i u razvijenijim državama teško bilo vjerovati u profesionalnost sudija i tužilaca koji odlučuju u VSTV-u.

On je kazao da je SDP prije sedam godina problematizirao izbor glavni tužilaca u Bosni i Hercegovini i da glavni tužioci moraju odgovarati građanima, odnosno parlamentima. Podsjetio je i da u susjednim zemljama zakonodavni organi biraju glavne tužitelje te da je ta ideja u BiH naišla na žestoke kritike predstavnika međunarodne zajednice.

“VSTV-u je odgovaralo takvo rješenje kako bi zadržali postojeće stanje. Današnje stanje u VSTV-u je odgovornost onih koji ne žele priznati grešku u pravosuđu. Ovo je jedna od najlošijih reformi u BiH”, kazao je Nikšić ističući da je VSTV otuđeni centar moći.

Nikšić je kazao da postoji veliki politički utjecaj na bh. pravosuđe ističući i da obavještajne strukture pored pravosudnih napokon moraju početi služiti građanima, a ne političkim strankama. Kako kaže, u BiH se montiraju politički procesi navodeći kao primjer slučaj bivšeg ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića iz SDP-a BiH.

“Očito je da je kompletan sistem zreo za renoviranje. Predlažem da se vratimo to da se predstavnicima građana, odnosno zastupničkim tijelima, treba dati nadležnost za izbor glavnih tužilaca u BiH”, kazao je Nikšić.