Damir Filipović

Ovoj državi očito ne trebaju mladi i obrazovani kadrovi

Da je BiH država za starce pokazali su nedavno podaci Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine koji navode da su od 7150 zaposlenih tek njih troje mlađi od 25 godina, govori Damir Filipović, predsjednik Foruma mladih SDP BiH.

„Ovoj državi očito ne trebaju mladi i obrazovani kadrovi. Ne znam za šta nas spremaju i zašto nas školuju ako je naš krajnji domet biro za zapošljavanje. Bilo bi puno poštenije da mladima plaćaju kurs njemačkog jer se očito tamo nalazi obećanih 100.000 radnih mjesta.

Sve relevantne statistike, odnsno sve statistike osim onih koje potpisuju premijeri vladajućih stranaka, govore o najvećoj stopi nezaposlenosti koju BiH ima u poređenju sa Europom. Također pokazuje se i da BIH ima najveću nezaposlenost kod mladih u cijelom svijetu! A kako se država nosi ili doprinosi ovom problemu pokazuje i ovaj podatak da je u FBiH zaposleno tek troje mlađih od 25 godina.

Sve su ovo samo neki od podataka koji pokazuju da je državna služba u Bosni i Hercegovini u potpunom nesuglasju sa stvarnim stanjem u društvu. Da državna služba radi svoj posao ne bi to ni bio toliki problem niti bi zapinjalo za oči. Ali činjenica je da imamo neefikasnu, nefunkcionalnu, netransparentnu državnu službu koja uz to ima i veliki dobni disbalans pri zapošljavanju. Ne krivimo za to radnike, ljude koji pošteno obavljaju svoj posao. Krivimo uprave, menadžere, direktore, ministre i vlade koje bi morale kreirati efikasniju, bolju, fleksibilniju, produktivniju i pravedniju javnu službu, aparat koji bi radio u službi naroda i za interes naroda, a ne za potrebe stranačkih mašinerija“, ističe Filipović.