Muhamed Budimlić

Ovo je direktna posljedica nefunkcionalne i nedemokratske zakonske organizacije policije u Federaciji BiH

Stotine migranata koji su jutros krenuli autobusima iz Sarajeva prema Mostaru zaustavljeni su u Konjicu.

Služba za poslove za strancima Bosne i Hercegovine organizirala je jutros transport u Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara migrante sa Bliskog istoka, koji su posljednjih dana u šatorima boravili u jednom sarajevskom parku, ali je konvoj sa migrantima, među kojima je mnogo žena i djeca, zaustavljen u Konjicu.

Prema prvim informacijama, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) donijela je odluku da se migrantima zabrani dolazak u Mostar. Ta vijest naknadno je demantirana. Portparol HNK Pero Ćiro Pavlović rekao je u telefonskom razgovoru za novinsku agenciju Patria da nema informaciju o tome da li je Vlada zasjedala i donijela odluku o zaustavljanu migranata.

Iz Vlade je nezvanično potvrđeno da je odluku o zabrani ulaska migranata u Mostar donio komesar MUP-a HNK Ilija Lasić.

Na pitanje da li je takva odluka kantonalnih vlasti udar na državne institucije Bosne i Hercegovine, profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Muhamed Budimlić rekao je Patriji da se udar na državu desio onog momenata kada je država, kako je istakao, dopustila da se usvoje zakoni o policijama “kakve imamo u BiH“.

„Dakle, ovo je direktna posljedica zakonske i organizacione strukture policija u Federaciji BiH, koji omogućavaju da se policija stavi pod kontrolu direktno šefova partija i takozvanih nezavisnih odbora“, rekao je profesor Budimlić.

„Institucije HNK nisu zasjedale, nemaju stavove, ali je komandant policije rekao da migranti ne mogu ući u kanton. To je direktna posljedica nefunkcionalne i nedemokratske zakonske organizacije policije u Federaciji BiH“, smatra Budimlić.

Na pitanje da li to znači da je komesar MUP-a HNK-a imao ovlasti da donese takvu odluku, profesor Budimlić smatra da će komesar odluku najvjerovatnije pravdati sigurnosnom procjenom.

„Vjerovatno je dobio naredbu do šefa partije, a od Nezavisnog odbora je dobio „mig“ da ga se neće tretirati .. dakle, sve ovo ukazuje da nema države. Imaju ‘kantoni države’, čije su institucije podređene ne predstavnicima naroda i parlamentima, već šefovima političkih partija“, smatra profesor Budimlić.

nap.ba