Vrijednost projekta tri miliona KM

Otvaranje prečistača otpadnih voda u Gradačcu

Uz prisustvo Češke ambasade i  Češke razvojne agencije  pušteno je u rad obnovljeno  postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.  Radi se o postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda koje je  izgrađeno 1982. godine i jedno je od ukupno 6 postrojenja u BiH koja su danas u pogonu. Za vrijeme ratnih dešavanja postrojenje je devastirano i veći dio opreme je morao biti zamijenjen te je postrojenje rekonstruisano i obnovljeno 1998.

Sadašnja rekonstrukcija postrojenja započeta je u junu prošle godine ( 2016. ). Vrijednost rekonstrukcije je cca. tri miliona KM. Općina Gradačac je od Vlade Republike Češke putem Češke razvojne agencije dobila vrijednu donaciju u opremi vrijednosti oko milion eura, dok je vlastitim učešćem i putem drugih donatora osigurala finansijsko ulaganje za izvođenje građevinskih radova na ovom projektu, u vrijednosti oko milion KM.

Direktor JKP Komunalac gosp. Damir Okanović kazao je, da rekonstrukcijom i dogradnjom postrojenja otpadnih voda u Gradačcu, dobijen savremeni sistem upravljanja otpadnim vodama. Osim tehničkog osavremenjavanja postrojenja, urađeni su i drugi zahvati za podizanje standarda na uređajima te dogradnja nedostajuće infrastrukture na lokaciji postrojenja.

Općinski načelnik mr. sci  Edis Dervišagić zahvalio se  građanima Republike Češke, Vladi R. Češke, osoblju ambasade a posebno njegovoj ekselenciji što su prepoznali ovaj projekat koji stvara povoljne uslove življenja i privređivanja na općini Gradačac i šire. Završetkom ovog projekta i puštanjem u punu funkciju prečistača biće riješen dugogodišnji problem mještana okolnih naselja i eliminsane štetne posljedice  ne samo po općinu Gradačac nego i za susjedne općine.

Ing. Pavel Frelich direktor Češke razvojne agencije izjavio je da projekat prečistača otpadnih voda u Gradačcu je historijski najveći projekat  koji je realizovan od strane Češke razvojne agencije u BiH. Veoma sam zadovoljan što smo veoma uspješno realizovali ovaj projekat i to zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim partnerima.

Nj. E . Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke rekao je da lokalna uprava u Gradačcu na ovom projektu se pokazala kao jedan veoma ozbiljan partner i da kao rezulat dobre saradnje sa Češkom razvojnom agencijom potpisan je novi Memorandum o razumijevanju  kojim je Općina Gradačac dobila novi grant u iznosu od 900.000 EUR za izgradnju kanalizacione mreže urbanog područja i naselja u sjevernom dijelu općine Gradačac.

Svečanim presjecanjem vrpce i zvanično je otvoren Prečistač otpadnih voda u Gradačcu. Delegacije nakon svečanog otvaranja obišle su postrojenje i uvjerili se u sam proces koji je po propisanim EU stanadardima.