Vrijednost projekta tri miliona KM

Otvaranje prečistača otpadnih voda u Gradačcu

Uz prisustvo Češke ambasade i  Češke razvojne agencije  pušteno je u rad obnovljeno  postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.  Radi se o postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda koje je  izgrađeno 1982. godine i jedno je od ukupno 6 postrojenja u BiH koja su danas u pogonu. Za vrijeme ratnih dešavanja postrojenje je devastirano i veći dio opreme je morao biti zamijenjen te je postrojenje rekonstruisano i obnovljeno 1998.

Sadašnja rekonstrukcija postrojenja započeta je u junu prošle godine ( 2016. ). Vrijednost rekonstrukcije je cca. tri miliona KM. Općina Gradačac je od Vlade Republike Češke putem Češke razvojne agencije dobila vrijednu donaciju u opremi vrijednosti oko milion eura, dok je vlastitim učešćem i putem drugih donatora osigurala finansijsko ulaganje za izvođenje građevinskih radova na ovom projektu, u vrijednosti oko milion KM.

Direktor JKP Komunalac gosp. Damir Okanović kazao je, da rekonstrukcijom i dogradnjom postrojenja otpadnih voda u Gradačcu, dobijen savremeni sistem upravljanja otpadnim vodama. Osim tehničkog osavremenjavanja postrojenja, urađeni su i drugi zahvati za podizanje standarda na uređajima te dogradnja nedostajuće infrastrukture na lokaciji postrojenja.

Općinski načelnik mr. sci  Edis Dervišagić zahvalio se  građanima Republike Češke, Vladi R. Češke, osoblju ambasade a posebno njegovoj ekselenciji što su prepoznali ovaj projekat koji stvara povoljne uslove življenja i privređivanja na općini Gradačac i šire. Završetkom ovog projekta i puštanjem u punu funkciju prečistača biće riješen dugogodišnji problem mještana okolnih naselja i eliminsane štetne posljedice  ne samo po općinu Gradačac nego i za susjedne općine.

Ing. Pavel Frelich direktor Češke razvojne agencije izjavio je da projekat prečistača otpadnih voda u Gradačcu je historijski najveći projekat  koji je realizovan od strane Češke razvojne agencije u BiH. Veoma sam zadovoljan što smo veoma uspješno realizovali ovaj projekat i to zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim partnerima.

Nj. E . Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke rekao je da lokalna uprava u Gradačcu na ovom projektu se pokazala kao jedan veoma ozbiljan partner i da kao rezulat dobre saradnje sa Češkom razvojnom agencijom potpisan je novi Memorandum o razumijevanju  kojim je Općina Gradačac dobila novi grant u iznosu od 900.000 EUR za izgradnju kanalizacione mreže urbanog područja i naselja u sjevernom dijelu općine Gradačac.

Svečanim presjecanjem vrpce i zvanično je otvoren Prečistač otpadnih voda u Gradačcu. Delegacije nakon svečanog otvaranja obišle su postrojenje i uvjerili se u sam proces koji je po propisanim EU stanadardima.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu