FOŽ

Otvaranje Centra za dnevni boravak roditelja i djece

Otvaranje Centra za dnevni boravak roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju treba biti pokazatelj senzibiliteta lokalne zajednice za probleme i potrebe ove socijalne grupacije građana Općine Ilidža, jedan je od glavnih poruka sinoć održanog Okruglog stola, u organizaciji Foruma žena OO SDP BiH Ilidža.

Naime, u povodu obilježavanja 10. decembra-Svjetskog dana ljudskih prava, Forum žena je ove godine svoju pažnju usmjerio na sagledavanje problema sa kojima se susreću porodice i djeca sa poteškoćama u razvoju na području Općine Ilidža.

Nakon što je uvodničarka ma.pedagogije Selma Paravlić, izložila iskustvena saznanja o problemima porodica i djece sa poteškoćama u razvoju i podsjetila na standarde Međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i pravima djece, otvorena je rasprava u kojoj su pored članica Foruma, učestvovale predsjednica Udruženja slijepih i slabovidih osoba Kantona Sarajevo, Jasminka Proho, predsjednica Udruženja roditenja i djece sa poteškoćama u razvoju Opštine Ilidža, Mirsada Begović, te ambasadorica Udruženja „Dajte nam šansu“ iz Sarajeva, Emina Vukičević.

U raspravi je ukazano da još uvijek pravna regulativa, a posebno praksa, iz ove oblasti, nisu usklađeni sa međunarodnim konvencijama, da su porodice od samog rođenja djece sa poteškoćama u razvoju, uglavnom prepuštene sami sebi, da se izuzetno sporo odvija proces inkluzije u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, da se mogućnost angažmana asistenata u ovom procesu, svodi na prihvatljivost projekata, da je ostvarivanje prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu osoba sa poteškoćama u razvoju, u paralenoj nadležnosti više resora što otežava njihovo ostvarivanje, da postoji nizak nivo kvaliteta usluga, da se zbog nedovoljnog senzibiliteta društva za socijalno i ekonomsko stanje ovih porodica koje su izložene većim troškovima života u odnosu na standardne zbog posebnih potreba djece, te da zbog dugogodišnje prepuštenosti samima sebi, slabi izdržljivost bračnih partnera u podnošenju obaveza u odgoju i vaspitanju djece sa posebnijm potrebama, što često dovodi do padanja u teška psihička stanja, nasilje u porodici i do razvoda brakova.

Cijeneći mogućnost lakšeg prevladavanja problema sa kojima se susreću porodice sa djecom posebnih potreba i potrebu preveniranja mogućih posljedica. Sve lokalne zajednice u Kantonu Sarajevo, izuzev Opštine Ilidža, su otvorile centre za dnevni boravak roditelja i djece, što prije svega omogućava djeci da ne žive u izolaciji bez druženja i igre, da rastu i razvijaju se u druženju sa drugima, a roditeljima da razmijene iskustva i jedni druge ohrabre u zajedničkom nastupu prema institucijama sistema nadležnih za pružanje pomoći u ostvarivanju prava i rješavanju njihovih problema.

Prisustvo skupu je pokazalo nedvojbenu podršku višegodišnjem opravdanom zahtjevu ilidžanskog Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama, koje okuplja blizu 300 članova, za otvaranje Centra za dnevni boravak roditelja i djece.

Djeca ovih porodica su djeca ilidžanske lokalne zajednice- naša djeca, koja imaju pravo na život, rast i razvoj kao i sva druga djeca, bez ikakve diskriminacije, poruka je Okruglog stola.