SDP BiH
DO SDP Brčko

Osvrt na izglasane izmjene Zakona o Vladi Brčko distrikta

Da li je moralno da i dalje neko obnaša političku dužnost a da se u isto vrijeme protiv njega vodi krivični postupak?
Takva dilema pojavila se i u brčanskoj svakodnevnici, tačnije u skupštinskim klupama, nakon izglasavanja izmjena Zakona o Vladi, kojima se mijenja višegodišnja praksa u Brčko distriktu da podizanje optužnice znači i kraj mandata za gradonačelnike i članove Vlade, piše u svojoj analizi portal Brčanski forum.

Predlagač, gradonačelnik Siniša Milić, zastupnicima je obrazložio da se na ovaj način Zakon o Vladi usklađuje sa Statutom Distrikta, koji je preuzeo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a koja predviđa i presumpciju nevinosti, s obzirom na to da je dosadašnje zakonsko rješenje, da je član Vlade automatski bio razriješen sa svoje funkcije u slučaju potvrđivanja optužnice, bilo zastupljeno samo u Distriktu u odnosu na državu i regiju, pojasnio je.

Članovi opozicije su u svojim diskusijama na skupštinskoj sjednici 5. jula izrazili protivljenje donošenju ovog zakona.

Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine [SDP BiH] Esad Atić kazao je da usvajanje ovog zakona vodi u sistemsku korupciju, time i pogoršanje već lošeg stanja u ovoj lokalnoj zajednici, naglasio je. Naveo je i primjere u evropskim zemljama, u kojima su nosioci javnih funkcija podnosili ostavke zbog svojih grešaka, odnosno sumnje da su počinili krivično djelo.

“Kako je krenulo, uskoro će uslov za članstvo u Vladi biti podignuta optužnica”, rekao je Atić.

Zastupnik SDP-a BiH Suad Burić rekao je da ovim zakonom vladajuća većina izražava sumnju u rad Policije, Tužilaštva i sudova u ovom gradu.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu