SDP BiH
DO SDP Brčko

Osvrt na izglasane izmjene Zakona o Vladi Brčko distrikta

Da li je moralno da i dalje neko obnaša političku dužnost a da se u isto vrijeme protiv njega vodi krivični postupak?
Takva dilema pojavila se i u brčanskoj svakodnevnici, tačnije u skupštinskim klupama, nakon izglasavanja izmjena Zakona o Vladi, kojima se mijenja višegodišnja praksa u Brčko distriktu da podizanje optužnice znači i kraj mandata za gradonačelnike i članove Vlade, piše u svojoj analizi portal Brčanski forum.

Predlagač, gradonačelnik Siniša Milić, zastupnicima je obrazložio da se na ovaj način Zakon o Vladi usklađuje sa Statutom Distrikta, koji je preuzeo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a koja predviđa i presumpciju nevinosti, s obzirom na to da je dosadašnje zakonsko rješenje, da je član Vlade automatski bio razriješen sa svoje funkcije u slučaju potvrđivanja optužnice, bilo zastupljeno samo u Distriktu u odnosu na državu i regiju, pojasnio je.

Članovi opozicije su u svojim diskusijama na skupštinskoj sjednici 5. jula izrazili protivljenje donošenju ovog zakona.

Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine [SDP BiH] Esad Atić kazao je da usvajanje ovog zakona vodi u sistemsku korupciju, time i pogoršanje već lošeg stanja u ovoj lokalnoj zajednici, naglasio je. Naveo je i primjere u evropskim zemljama, u kojima su nosioci javnih funkcija podnosili ostavke zbog svojih grešaka, odnosno sumnje da su počinili krivično djelo.

“Kako je krenulo, uskoro će uslov za članstvo u Vladi biti podignuta optužnica”, rekao je Atić.

Zastupnik SDP-a BiH Suad Burić rekao je da ovim zakonom vladajuća većina izražava sumnju u rad Policije, Tužilaštva i sudova u ovom gradu.