Osvrt na dvanaestu sjednicu Općinskog vijeća Bugojno

Nakon više od sedam mjeseci u ponedjeljak, 10.12.2018. godine, održana je sjednica Općinskog vijeća Bugojno i to tek dvanaesta po redu, a napominjemo da smo ušli u treću godinu mandata.
Za to krivimo vladajuću većinu i načelnika Općine Bugojno koji nisu našli za shodno da za ovih sedam mjeseci zakažu sjednicu na kojoj bi se rješavali problemi u našoj lokalnoj zajednici.
Klub SDP-a je skupa sa Klubom SBB-a i Klubom samostalnih vijećnika tražio održavanje iste još u julu, ali zahtjevi koje smo uputili nisu usvojeni ni od strane predsjedavajućeg ni zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća.
Za ovu sjednicu Klub SDP-a je imao i dopunu dnevnog reda koja se odnosila na nekoliko tačaka koje se tiču izvještaja o izvršenju budžeta kojeg nemamo već godinama, zatim izvještaji o poslovanju javnih preduzeća i ustanova kojima je Općina osnivač za 2014., 2015., 2016. i 2017. godinu. Ukoliko su vladajuća struktura i načelnik Općine zaboravili, napominjemo da su izvještaji zakonska obaveza. Također, jedna od tačaka dnevnog reda koju smo predložili je i očitovanje načelnika o stanju u upravi općine Bugojno, budući da su vijećnici u nekoliko navrata primili pisma pomoćnika načelnika za privredu i društvene djelatnosti Seada Karahodžića koji argumentovano skreće pažnju na nelegalnosti koje se dešavaju u Općini Bugojno. Smatrali smo da je vrlo bitno da se načelnik očituje o ovoj tački, budući da je na vrlo ozbiljnu problematiku ukazao upravo njegov najbliži saradnik po funkciji. I ovaj naš prijedlog nije dobio potrebnu većinu.
Klub SDP-a je na sjednici postavio nekoliko vijećničkih pitanja i uputio nekoliko inicijativa koja se odnose na rješavanje problematike grijanja, davanje obrazloženja za premještanje umjetničkog djela koje se godinama nalazilo ispred KSC-a, Izvještaj o radu Agencije za lokalni razvoj, zatim olakšice za mlade bračne parove, uvođenje noćne smjene u apoteci, postavljanje radara u gradskim sredinama, kako bi se preventivno djelovalo protiv nesavjesnih vozača, te informacije o internatima u našem gradu i uključivanju Centra za socijalni rad u ovu problematiku.
Primijetili smo da na dnevnom redu sjednica Općinskog vijeća kao tačke nisu ubrojani imovinsko-pravni poslovi naših sugrađana, te se s pravom pitamo da li je moguće da nijedan zahtjev o ovoj problematici nije dospio na dnevni red ili je neko uzeo sebi za pravo da zloupotrijebi ovlasti Općinskog vijeća.
Osim što nemamo izvještaje o radu Općinskog vijeća ni načelnika za 2017. godinu, na sjednici smo kao tačke dnevnog reda imali nacrte programa rada Općinskog vijeća i načelnika za 2019. godinu. S obzirom da je u nacrtima oba programa sve jako lijepo i detaljno opisano, mišljenja smo da bi za realizaciju istih trebalo barem jednom mjesečno održavati sjednicu, što do sada, nažalost, nije bio slučaj.
Također, kao tačka dnevnog reda našla se i Odluka o raspisivanju konkursa za stipendije za dvije akademske godine 2017/2018. i 2018/2019. godine. Samo sat vremena prije održavanja sjednice smo primili pismo od Seada Karahodžića, pomoćnika načelnika za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu u vezi sa ovom tačkom, budući da je isti najavljen u dnevnom redu kao izvjestilac za ovu tačku. Budući da je pomoćnik načelnika naveo niz nepravilnosti u vezi sa ovom tačkom, mi smo pročitali dio pisma, tražeći očitovanje načelnika u vezi sa ovom tačkom, no nismo dobili nikakvo obrazloženje.
Na dnevnom redu jedna od tačaka je bila i Nacrt budžeta Općine Bugojno za 2019. godinu. Iako smo već nebrojeno puta tražili izvještaje o utrošku budžetskih sredstava, napominjući da je to zakonska obaveza, nikad nam isti nisu prezentovani. Još u martu, kada se usvajao Nacrt budžeta za 2018. godine, skrenuli smo pažnju predlagaču na nepostojanje udruženja koja su bila predviđena budžetom, te smo razočarani činjenicom da su ista i ovaj put uvrštena u Nacrt, dok će neka vrlo aktivna udruženja u budžetu biti prepoznata simboličnim ciframa.
Da načelnik ne sluša struku i ne poštuje zakone, već se prema Općini Bugojno ponaša kao prema svojoj privatnoj svojini dovoljno govori činjenica je uspio obmanuti vijećnike da izglasaju odluku o zakupu bivše kasarne uprkos upozorenjima pomoćnika načelnika za urbanizam, građenje, geodetsko-katastarske i imovinsko-pravne poslove koji je ukazao da to ne bi bilo u skladu sa zakonskim propisima.
Nažalost, nagomilani problemi u Općini Bugojno i dalje čekaju na svoje rješavanje, dok vladajuća većina nastavlja podržavati načelnika u njegovim kršenjima zakonskih propisa i dovođenju Općine Bugojno pred bankrot.

KLUB VIJEĆNIKA SDP-a U OPĆINSKOM VIJEĆU BUGOJNO