Vojin Mijatović

Osuđujem napad na advokaticu Melihu Filipović, Čizmoviću treba oduzeti licencu

Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, osuđuje jučerašnji napad na advokaticu Melihu Filipović.

“Samo nekoliko dana naokon napada banjalučkog advokata na svoju suprugu, u utorak se u Banja Luci dogodio incident gdje je fizički napadnuta poznata banjalučka advokatica Meliha Filipović. Gospođa Meliha je u penziji  i starije je životne dobi te je taj napad mogao završiti i fatalnije!

Ono što je još frapantnija je činjenica da ju je fizički napao kolega i to počasni predsjednik advokatske  komore Republike Srpske Jovan Čizmović.

Da li će ovo postati praksa u gradu na Vrbasu?

Praksa u kojoj nemamo pravo na mišljenje, rad i gdje će žene biti brutalno napadane, psihički i fizički, pa čak i od kolega i to onih koji bi morali biti uzor kako po pitanju provođenja pravde i zakona tako i po pitanju ugleda u poslu koji obavljaju.

Da li će i ovaj napad na još jednu ženu na radnom zadatku proći neopaženo i neprimjećeno od strane medija, građana, pa i same advokatske Komore?

To da živimo u zemlji u kojoj postoje povlašteniji i u kojoj zakon nije isti za sve znamo, ali nismo znali da oni koji poznaju zakon i koji bi morali ga poštuju više od bilo kojeg drugog građanina zanemaruju advokatski kodeks to sad saznajemo!

Da li će i ovaj napad na ženu koja je samo obavljala svoj posao proći neopaženo i bez osude javnosti zavisi  i od nas samih!

Jovan Čizmović je moćnik ovog grada koji smatra da će i ovaj sramni čin proći nekažnjeno.

Tražimo hitnu reakciju advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH, tražimo hitnu reakciju međunarodne zajednice, tražimo oduzimanje, bez odlaganja, advokatske licence Jovanu Čizmoviću.

Ovaj sramotni čin gde je brutalno fizički napao svoju koleginicu i sa 85 godina najstarijeg advokata u BiH, ženu koja je sinonim advokatske i ljudske časti u Banja Luci ne sme proći nekažnjeno. Pozivam sve advokate u BiH da stanu u odbranu časti svoje profesije ali i ove sjajne žene, koja je u poznim godinama u svom gradu doživela ovakav napad.

Također pitam sve političke partije u Banja Luci zašto ćute o ovome i zahtevam od njih da javno osude ovaj brutalni i ne civilizacijski čin”, navodi Mijatović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu