SDP BiH
FOM SDP Ilidža

Osobe s invaliditetom predstavljaju najugroženiju grupu u našem društvu

Bosanskohercegovačko društvo je diskriminatorsko, ne postoji osoba u Bosni i Hercegovini koja nije diskriminirana u jednom dijelu države po nekoj osnovi. Međutim bez sumnje osobe sa invaliditetom su predstavljaju najugroženiju, najisključeniju i najmarginalizovaniju grupu u našem društvu.

Poteškoće i prepreke sa kojim se osobe sa posebnim potrebama susreću variraju od ostvarenja osnovnih životnih potreba do prava na kretanje, obrazovanje i rad. Iako je Bosna i Hercegovina ratificirala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom, koja je stupila na snagu 11.04.2010. godine, stanje osoba sa invalidtetom je alaramntno. Posebno su pogođena djeca, koja se svakodnevno suočavaju sa najtežim oblicima diskriminacije i kršenjem njihovih osnovnih ljudskih prava (prava na igru, slobodno kretanje, obrazovanje..,).

Stanje u opštini Ilidža je kao i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Institucijama poput doma zdravlja, ambulanti i zgradi opštine osobe sa invaliditetom imaju nesmetan pristup, dok s druge strane osobama sa invaliditetom onemogućen je pristup školama, dječijim parkovima, javnom gradskom prevozu i sl. Na području Ilidže ne postoji niti jedan park opremnjen mobilijarom prilagođenim djeci sa invaliditetom.

Stoga će FOM SDP BIH Ilidža preko svojih vijećnika u OV uputiti inicijativu da svaki novi park mora biti opremljen sa mobilijarom koji je prilagođen djeci sa invaliditetom i ostalom infrastrukturom.

Osobe sa invaliditetom nisu spriječene, samo ih mi „osobe bez invaliditeta“ svojom sebičnošću sprječavamo. Da se malo osvrnemo oko sebe vidjet ćemo da i oni itekeko mogu dati doprinos razvoju naše lokalne zajednice.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu