Sarajevo

Osmić i Jeleč razgovarali sa zamjenikom komadanta združene komande NATO-a

Razgovarali su o procesu euroatlantskih integracija u BiH i aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u ispunjavanju NATO standarda

Slika

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) generalpukovnik Anto Jeleč sastali su se danas sa zamjenikom komandanta Združene komande savezničkih snaga NATO-a u Napulju generalpukovnikom D. Michaelom Dayom.

Razgovarali su o procesu euroatlantskih integracija u BiH i aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u ispunjavanju NATO standarda.

Ministar Osmić je generala Daya informisao o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u proteklom periodu, pri čemu je posebno istakao aktivnosti u procesu rješavanja viškova naoružanja i municije, učešću pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru, procesu prijema oficira i vojnika u OSBiH, ispunjavanju uslova za prijem u MAP i drugim aktuelnim pitanjima. Pri tome, ministar Osmić je istakao da je u proteklom periodu ispoljena visoka saglasnost najviših dužnosnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, "što je i jedan od razloga naših dobrih rezultata", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministar je posebno naglasio angažman pripadnika Oružanih snaga BiH tokom poplava u 2014. godini, "koji su na najbolji mogući način odgovorili na ovu prirodnu katastrofu".

U razgovoru je istaknuto da prisustvo međunarodne zajednice u BiH doprinosi stabilnosti zemlje i u praktičnom, ali i u psihološkom smislu, ta da aktivnosti NATO štaba u Sarajevu i EUFOR-a u BiH znače bezrezervnu podršku procesu euroatlanskih integracija naše zemlje.

Delegacija iz NATO komande iz Napulja je, također, informisana i o aktivnostima Ministarstva odbrane i OSBiH vezanim za procese deminiranja na cijelom području Bosne i Hercegovine i našem aktivnom pristupu i angažmanu u okviru regionalne saradnje i regionalnih inicijativa.

General Day je iskazao opredijeljenost NATO-a da sarađuje s institucijama odbrane BiH, da se od BiH očekuju daljnji progres i napredak, naročito kada je u pitanju rješavanje viškova naoružanja i municije, pri čemu je pohvalio do sada ostvareni napredak u reformi odbrane i kazao da je Ministarstvo odbrane BiH primjer jedinstvene insitucije na državnom nivou i primjer drugim institucijama za izgradnju povjerenja u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

Osim ministra Osmića i generala Jeleča, te njihovih saradnika, sastanku u Ministarstvu odbrane BiH prisustvovao je i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Christopher J. Petty.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.