Irfan Čengić i Adnan Šteta

Osigurati taxi vozila za osobe sa invaliditetom

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić održali su sastanak na temu Zakona kojim će se omogućiti uključivanje specijaliziranih vozila u taxi prevoz za osobe sa invaliditetom.

Inicijativu za izmjenu zakona ranije je podnio ministar Šteta prema federalnom ministarstvu, ali do odgovora na inicijativu i predlaganja zakona nije došlo.

“Nažalost i nedavno smo imali jako neugodnu situaciju kada su majka i dijete sa invaliditetom izbačeni iz taxi vozila. Ovim izmjenama zakona bi se omogućilo da se u promet stave taxi vozila koja bi u potpunosti bila prilagođena osobama sa invaliditetom. Žao mi je što federalno Ministarstvo saobraćaja ovaj problem godinama ne rješava i zahvalan sam zastupniku Čengiću koji će uputiti zakon o parlamentarnu proceduru“, rekao je ministar Šteta.

Zastupnik Čengić je kao ovlašteni predlagač uputio u parlamentarnu proceduru Zakon o izmjenama i dopunama zakona o cestovnom prevozu na osnovu inicijative ministra Štete.

“Snažno podržavam sve projekte koji imaju za cilj inkluziju osoba sa invaliditetom u društvo. Prije svega, tu mislim na zakone poput ovog koji omogućava pristupačnost i pomoć prilikom kretanja osobama sa invaliditetom, kao i inkluziju u sistemu obrazovanja i pristupa tržištu rada”, navodi Čengić.

Čengić naglašava da se ne radi o obimnom zakonu te da bi se mogao naći na dnevnom redu prve naredne redovne sjednice po skraćenoj proceduri.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu