Lagumdžija sa predstavnicima NGO-a

Osigurati pravičnost, hitnost, transparentnost i dostupnost donatorskih sredstava

Tokom susreta koji je održan na inicijativu dr. Lagumdžije razgovarano je o načinima i metodologiji osiguranja transparentnosti implementacije sredstava za sanaciju posljedica katastrofalnih poplava u BiH koja su osigurana na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju u Briselu 16. jula 2014. godine.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas, 21. jula 2014. godine u Sarajevu sa predstavnicima nevladinih organizacija koje su u našoj zemlji najaktivnije na polju monitoringa.

Sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova BiH su prisustvovali predstavnici Transparency Internationala BiH, koordinatorica za zagovaračke aktivnosti TI BiH Maja Branković, izvršni direktor Transparency Internationala BiH Emir Đikić, Ermin Zatega iz Centra za istraživačko novinarstvo, direktor Centra za zastupanje građanskih interesa Damir Mehmedbašić, projekt menadžer Centra civilnih inicijativa Adis Arapović, te direktor Antikorupcijske mreže Account, Centar za razvoj mreža i analize Eldin Karić.

Tokom susreta koji je održan na inicijativu dr. Lagumdžije razgovarano je o načinima i metodologiji osiguranja transparentnosti implementacije sredstava za sanaciju posljedica katastrofalnih poplava u BiH koja su osigurana na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju u Briselu 16. jula 2014. godine.

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer je iznos sredstava koji je osiguran na donatorskoj konferenciji premašio očekivanja, te naglasio da su efikasnost, odgovornost i transparentnost cijelog procesa raspodjele i trošenja donatorskih sredstava od ključnog značaja, istovremeno podsjetivši da su ovi principi i dio zaključaka usvojenih na donatorskoj konferenciji u Briselu.

Sagovornici su se usaglasili da je zajednički cilj da se donatorska sredstva pravično, hitno, transparentno i dostupno troše. Dogovoreno je da MVP BiH sve informacije o procjenama šteta i potreba BiH nakon poplava, informacije o donatorskoj konferenciji, ali i aktivnostima koje je MVP BiH poduzelo i realiziralo kada je u pitanju donatorska konferencija i pomoć BiH nakon katastrofalnih poplava javno objavi na web stranici MVP-a BiH.

Dr. Lagumdžija je u tom kontekstu upoznao predstavnike nevladinih organizacija o potrebi formiranja monitoring tima koji bi bio sastavljen od predstavnika međunarodne zajednice, domaćih vlasti, akademske zajednice, privrednika, medija i nevladinog sektora, koji bi nadzirao cjelokupan proces raspodjele i utroška donatorskih sredstava.

Konstatirano je da se nevladine organizacije trebaju autonomno i u skladu sa svojim mandatom aktivno uključiti u proces praćenja implementacije, ali i da daju prijedloge za utvrđivanje metodologije za efikasan ukupni nadzor javnosti nad trošenjem donatorskih sredstava.

Naglašeno je da donatorska konferencija nije kraj kada je u pitanju međunarodna pomoć za saniranje posljedica poplava u Bosni i Hercegovini, te da od toga koliko BiH pokaže odgovornosti, efikasnosti i transparentnosti u procesu implementacije osiguranih sredstava može očekivati i daljnju pomoć.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.