Zukan Helez

Oružane snage Bosne i Hercegovine nabavljaju nove helikoptere!

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kaže kako je Vijeće ministara BiH na svojoj posljednjoj sjednici donijelo dvije odluke kojima započinje proces nabavke višenamjenskih helikoptera HUEY II.

„Usvojene su izmjene i dopune Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine te Odluka о finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti zrakoplovstvo. Na usvajanje ovih odluka čekalo se od 2017. godine.

Projekt ćemo realizovati sa našim saveznicima Sjedinjenim Američkim Državama. Dio sredstava u iznosu od 2 miliona dolara biće obezbijeđen iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH, a ostatak će finansirati Vlada SAD-a.

Sjedinjene Američke Države su dale najveći doprinos opremanju i obučavanju naših Oružanih snaga, vjerujem da će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti.

Nabavkom višenamjenski helikopter HUEY II naše Oružane snage će još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, zadatke pomoći civilnom stanovništvu Bosne i Hercegovine u slučaju humanitarnih i prirodnih katastrofa i nesreća, medicinske evakuacije, traganja i spašavanja te na kraju štiti mir i ustavni poredak, jednakost i slobodu svih građana u Bosni i Hercegovini.

Odlukom о finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira OS BiH osigurava se aktivno zanavljanje deficitarnog letačkog kadra čime se osigurava i kontinuitet u izvođenju zračnih operacija. Sistemsko rješenje, koje je ponuđeno kroz višegodišnji projekat, predviđa obuku 60 pilota u narednih 10 godina u zemljama koje ispunjavaju potrebne standarde za pružanje usluge školovanja te vrste“, naveo je Helez.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.