Forum žena Kantona Sarajevo

Organizirane žene na ljevici između dva rata

U subotu je u Sarajevu, u Historijskom muzeju održana Konferencija o temi Organizirane žene na ljevici između dva rata. Članice Foruma žena Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo prisustvovale su nizu predavanja koje su pripremile istraživačice iz Zagreba, Sarajeva, Novog Sada i Beograda.

Nedovoljno istražena i valorizirana uloga žene u građenju socijalističkog društva potakla je istraživanje razdoblja između dva svjetska rata kada su se oblikovale ideje i formirale organizacije iz kojih će kasnije nastati jedan od najznačajnijih antifašističkih otpora u svijetu.

U izlaganjima je, iz antifašističkog i feminističkog rakursa, predstavljena povijest ženskih pokreta, ali i sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja. Razgovarano je o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koja je masovno sudjelovala u javnom i političkom životu, što je neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas

Motiva za organizirano djelovanje žena tada bilo je bezbroj. Politička, radnička, socijalna prava, borba za jednakopravnost na svim poljima i trebalo je prije svega osvijestiti kod žena da moraju same biti svjesne sopstvene vrijednosti! I uspjele su. Postignuća tadašnjih borbi živimo i danas. Ali koliko idemo naprijed?


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu