Forum žena Kantona Sarajevo

Organizirane žene na ljevici između dva rata

U subotu je u Sarajevu, u Historijskom muzeju održana Konferencija o temi Organizirane žene na ljevici između dva rata. Članice Foruma žena Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo prisustvovale su nizu predavanja koje su pripremile istraživačice iz Zagreba, Sarajeva, Novog Sada i Beograda.

Nedovoljno istražena i valorizirana uloga žene u građenju socijalističkog društva potakla je istraživanje razdoblja između dva svjetska rata kada su se oblikovale ideje i formirale organizacije iz kojih će kasnije nastati jedan od najznačajnijih antifašističkih otpora u svijetu.

U izlaganjima je, iz antifašističkog i feminističkog rakursa, predstavljena povijest ženskih pokreta, ali i sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja. Razgovarano je o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koja je masovno sudjelovala u javnom i političkom životu, što je neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas

Motiva za organizirano djelovanje žena tada bilo je bezbroj. Politička, radnička, socijalna prava, borba za jednakopravnost na svim poljima i trebalo je prije svega osvijestiti kod žena da moraju same biti svjesne sopstvene vrijednosti! I uspjele su. Postignuća tadašnjih borbi živimo i danas. Ali koliko idemo naprijed?