Damir Mašić

Opozicija se ujedinjuje u borbi protiv SDA

Lideri Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Demokratske fronte (DF) Nermin Nikšić i Željko Komšić potpisaće u subotu na zajedničkoj sjednici glavnih odbora Okvirni plan zajedničkog djelovanja. Iz ove dvije partije poručuju da su otvoreni za saradnju sa svim lijevo i građanski orijentisanim strankama. U novom bloku su poželjni Građanski savez (GS) i Naša stranka (NS). Saradnja sa SDA definitivno je i zauvijek prestala.

– Ove dvije stranke počinju i mi ćemo se širiti. Naši najbliži politički partneri, pored DF-a, u ovom trenutku su GS i NS, kao i svi oni koji žele zajedno sa nama da u 2018. ova loša, nesposobna i neodgovorna vlast bude promijenjena. Ovo je samo početak, predsjednik Nermin Nikšić je imao već više susreta i sa Reufom Bajrovićem i sa Peđom Kojovićem, tako da ćemo mi ovaj blok širiti, kaže Damir Mašić, politički direktor SDP-a.

On dodaje da nemaju ambicija na bilo koji način bilo kome zatvarati vrata.

– Nastojat ćemo zajedno profilisati stavove o ključnim političkim i ekonomskim pitanjima u zemlji i oko takve platforme okupiti snage koje žele zajedno s nama raditi na ostvarivanju ovog cilja. Situacija je previše ozbiljna da bismo se dalje parčali i odvojeno djelovali, svi smo izvukli određene pouke s lokalnih izbora kad nismo imali zajedničke kandidate za načelnike gdje je najveća cijena plaćena u sarajevskoj općini Centar. Ne želimo ponoviti iste greške, ne radi se ni o kakvom izdvojenom djelovanju, sve što je građanski i lijevo su naši partneri, pojašnjava Mašić, dodavši da u ovom trenutku takve opcije i ne vidi u RS-u.

Kad je u pitanju odnos sa SDA, Mašić kaže da SDP nema nikakve odnose s njom, a “u ovom trenutku ne dolazi u obzir bilo kakva vrsta saradnje sa SDA”, jer ta stranka snosi najveću odgovornost za stanje u kojem se nalazi FBiH.