Damir Mašić

Opozicija se ujedinjuje u borbi protiv SDA

Lideri Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Demokratske fronte (DF) Nermin Nikšić i Željko Komšić potpisaće u subotu na zajedničkoj sjednici glavnih odbora Okvirni plan zajedničkog djelovanja. Iz ove dvije partije poručuju da su otvoreni za saradnju sa svim lijevo i građanski orijentisanim strankama. U novom bloku su poželjni Građanski savez (GS) i Naša stranka (NS). Saradnja sa SDA definitivno je i zauvijek prestala.

– Ove dvije stranke počinju i mi ćemo se širiti. Naši najbliži politički partneri, pored DF-a, u ovom trenutku su GS i NS, kao i svi oni koji žele zajedno sa nama da u 2018. ova loša, nesposobna i neodgovorna vlast bude promijenjena. Ovo je samo početak, predsjednik Nermin Nikšić je imao već više susreta i sa Reufom Bajrovićem i sa Peđom Kojovićem, tako da ćemo mi ovaj blok širiti, kaže Damir Mašić, politički direktor SDP-a.

On dodaje da nemaju ambicija na bilo koji način bilo kome zatvarati vrata.

– Nastojat ćemo zajedno profilisati stavove o ključnim političkim i ekonomskim pitanjima u zemlji i oko takve platforme okupiti snage koje žele zajedno s nama raditi na ostvarivanju ovog cilja. Situacija je previše ozbiljna da bismo se dalje parčali i odvojeno djelovali, svi smo izvukli određene pouke s lokalnih izbora kad nismo imali zajedničke kandidate za načelnike gdje je najveća cijena plaćena u sarajevskoj općini Centar. Ne želimo ponoviti iste greške, ne radi se ni o kakvom izdvojenom djelovanju, sve što je građanski i lijevo su naši partneri, pojašnjava Mašić, dodavši da u ovom trenutku takve opcije i ne vidi u RS-u.

Kad je u pitanju odnos sa SDA, Mašić kaže da SDP nema nikakve odnose s njom, a “u ovom trenutku ne dolazi u obzir bilo kakva vrsta saradnje sa SDA”, jer ta stranka snosi najveću odgovornost za stanje u kojem se nalazi FBiH.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu