OO SDP BiH Stolac

Općinsko vijeće vraća Stolac u 1993. – uklanjaju se obilježja antifašizma, otima se imovina povratnika

Općinski odbor SDP BiH Stolac najoštrije osuđuje protivzakonite odluke donesene na sjednici Općinskog vijeća Stolac kojim se omogućava uklanjanje antifašističkih spomenika, dok se drugom odlukom pokušava legitimizirati pokušaj otimanja imovine u posjedu stolačkih povratnika. Naime, uz naročito protivljenje vijećnika iz SDP-a BiH, ali i jasan negativan stav i vijećnika iz SDA, OV Stolac je isključivo glasovima vijećnika HDZ-a BiH usvojilo Odluku o davanju na upravljanje i održavanje obnovljenih turističkih objekata u sklopu projekta ARCH-Stolac Javnoj Ustanovi „Radimlja“ Stolac. Također, izglasana je Odluka o obilježavanju i uređivanju grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Stolac. Ovom odlukom se otvaraju vrata za uklanjanje kako grobnih mjesta tako i obilježja antifašističkih tekovina u Općini Stolac, što bi predstavljalo kršenje niza zakona i potiče na počinjenje više krivičnih djela, uključujući krivična djela povrede mira pokojnika iz čl. 379. KZ FBiH, protupravnog zauzimanja nekretnine od općeg značaja iz čl. 292. KZ FBiH, oštećenja tuđe stvari iz čl. 293. st. 2. i 3. KZ FBiH, niza drugih zakona kojim se štite spomenici od općeg značaja.

Odluka o otimanju obnovljenih historijskih objekata u sklopu projekta ARCH-Stolac se prije svega odnosi na stolački Stari grad i stolačke mlinice, koji su nacionalni spomenici BiH. U slučaju mlinica koje su u posjedu stolačkih povratnika čije porodice praktično stoljećima upravljaju ovim objektima, Općina je bez ikakvog zakonskog uporišta i bez ikakve nadležnosti donijela odluku o praktičnom otimanju ovih objekata od zakonitih posjednika. Radi se o objektima koji su dio nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine Korito Bregave sa mlinicama, stupama i mostovima, prirodno-graditeljska cjelina Dakle, radi se o objektima koji su javno vodno dobro 1. kategorije, koje je u skladu sa članom 9. stav (3) Zakona o vodama u Federaciji Bosne i Hercegovine isključiva nadležnost Federacije BiH, te pravo posjeda nad objektima u skladu sa članovima 16. i 18. istog zakona, kao i članom 15. stav (4) Zakona o vodama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu imaju isključivo trenutni posjednici sa višedecenijskom historijom upravljanja, korištenja i investiranja u ove objekte.

Nezavisno o aranžmanima koje su Općina Stolac i njeni predstavnici uspostavljali sa pojedinim institucijama na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, jedini organ koji tako ima ovlasti odlučivati o pitanju upravljanja vodnim objektima, ali i Starim gradom, koji imaju status nacionalnih spomenika države Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonom, jeste Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, koja Općini Stolac nije dala saglasnost za upravljanje nad navedenim objektima, odnosno odbila je zahtjev Općine Stolac. Za razliku od njih, Vlada Federacije BiH je svojom odlukom potvrdila pravo upravljanja stolačkih povratnika nad stolačkim mlinicama. Iako su vijećnici bili upoznati sa ovim činjenicama, to mračnjake HDZ-a nije spriječilo da donesu nasilničku, neustavnu, kriminalnu odluku.

Što se tiče Odluke o obilježavanju i uređivanju grobišta, interesantno je da, iako se u Preambuli donositelji ovog nezakonitog osvrću na Rezoluciju Vijeća Evrope kojom se osuđuju totalitarni režimi, uz pomen komunizma, izostavljaju osudu fašizma koja je pretpostavljena istim aktom te je Evropska unija ustanovila i Dan sjećanja na žrtve fašizma i staljinizma.

Izostavljanje osude fašizma u ovoj odluci, kao i pokušaj otimanja imovine povratnika u drugoj, predstavlja očit nastavak prakse stolačke vlasti i načelnika Stjepana Boškovića koji je prije desetak dana u izjavi za javni RTV servis izrazio sumnju da u Stocu više uopće ima antifašista, tako se valjda jasno svrstajući na “drugu stranu”. U suprotnom, nadamo se da će odluka o obilježavanju i uređivanju grobišta iz Drugog svjetskog rata prije svega značiti uklananje nelegalno izgrađenog tzv. spomenika bleiburškim žrtvama uz nacionalni spomenik BiH nekropolu stećaka Radimlja, čija je ne tako davna nezakonita izgradnja kojom je narušen izgled i zona štićenja nacionalnog spomenika naišla na osudu i zgražanje javnosti ne samo u BiH nego i u široj regiji.

U svakom slučaju, SDP BiH će preko svojih vijećnika u OV Stolac pokrenuti sudske procese kojim će tražiti izvjesno poništenje iznad navedenih fašistoidnih, antidržavnih i neustavnih odluka koje stočane podsjećaju na slične odluke donošene od strane ratnih općinskih struktura 1993. godine. SDP će tražiti i punu odgovornost onih koji su odluke donijeli, te će pružiti svu pravnu i drugu nužnu pomoć oštećenim građanima čija su temeljna ljudska prava ugrožena i osporena navedenim odlukama.

OO SDP BiH Stolac