Adnan Šteta

Opći interes pobijedio

Potpisivanje ugovora između načelnika Ilidže Seida Memića i ministra za saobraćaj u Vladi KS Adnana Štete o izgradnji tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice i izjava Štete da će Prva transverzala biti efikasno građena nezavisno od prljavih pokušaja kvazibiznismena i divljih graditelja zainteresirali su javnost ko je taj novi ministar.

Adnan Šteta na poziciju ministra došao je nakon vrlo uspješnog mandata u „Konzumu“, a na novu poziciju ga je postavio SDP.

Za razliku od pojedinaca koji vlast u KS doživljavaju za ličnu promociju i podjelu državnog novca kao da im je babovina, skromni i energični Šteta se ozbiljno posvetio svom poslu.

Rješavanje problema GRAS-a, Južne longitudinale, Prve transverzale, uz saobraćajnicu Ilidža-Hrasnica, samo su dio strateškog posla na koji ministar troši svoju energiju.

Pokušaj unutar šestorke da ga proceduralnim zamkama zaustave u ozbiljnoj izgradnji koja donosi dobrobit svim građanima Kantona nije uspio.

To se prvo vidjelo u namjeri da se mijenja trasa Prve transverzale zbog divlje gradnje. Umjesto da se divlji graditelj procesuira i ukloni sve objekte po sili zakona o svom trošku, pokušalo se od toga napraviti veliki privredni interes. Veći čak i od toga da Sarajevo napokon počne dobivati prijestoničku infrastrukturu i saobraćajne komunikacije. Zahvaljujući Šteti, opći interes je pobijedio, a neki su se političari i taldžije mudro sklonili od reflektora javnosti.

Očigledno da praksa u kojoj uspješni biznismeni ulaze u politiku i svojom dinamikom ruše birokratsku nesposobnost i talove poznatih političkih mudrijaša koji su imali šansu da vode Kanton i ništa nisu uradili sada daje konkretan rezultat.

Takva strategija SDP-a je, očigledno, to potvrdila i prilikom izbora agilnog ministra.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu