OO SDP BiH Vitez podržava borbu mještana i građana Viteza za zaštitu prirodnog toka rijeke Kruščice

Maćehinski odnos aktuelne vlasti prema bosansko-hercegovačkim prirodnim, istorijskim i kulturnim bogatstvima uništio je mnoge potencijalne turističke destinacije i prilike da se kreiraju nova radna mjesta u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina u žestokoj konkurenciji afričkih zemalja bori za „prestižnu“ titulu države sa najviše nezaposlenih na planeti. Razlozi ovakvog odnosa najčešće leže u dnevno-političkoj ili sitnoj financijskoj koristi pojedinaca, dok se interesi zajednice i građana Bosne i Hercegovine najčešće ignorišu.

Borba građana Viteza za izvorište rijeke Krušćice je jedan on najboljih primjera kako se bori protiv sustavnog uništavanja svega što vrijedi u ovoj državi. Već nekoliko godina bez prestanka traje građanska borba za vodu u Vitezu – od posječene šume u vodozaštitnoj zoni uz uredne dozvole nadležnog ministarstva što je izazvalo nedostatak vode u Vitezu do najnovijih urednih dozvola da se grade dvije mini hidrocentrale na ovoj prelijepoj srednjobosanskoj rječici čime bi se u potpunosti uništilo njeno biljno i životinjsko bogatstvo, a turistički potencijal pretvorio u prah.

Toga su najviše svjesni mještani i građani Viteza koji svakog dana, u sve većem broju blokiraju radove na izgradnji mini hidrocentrala koje će svakako donijeti kratkoročnu korist isključivo njihovim vlasnicima i pojedincima koji su „dio tala“, dok će dugoročno voditi ka novoj ekološkoj crnoj rupi u Srednjoj Bosni i uništenju potencijalnog turističkog bisera Srednje Bosne i generatora razvoja ovog dijela Viteza.

Općinska organizacija SDP BiH Vitez u potpunosti podržava borbu mještana i građana Viteza za zaštitu prirodnog toka rijeke Kruščice i javno traži od Načelnika općine Vitez da građanima odgovori ko stoji iza izmjena i dopuna prostornog plana kojim su pomjerene granice vodozaštitine zone i izdate dozvole za gradnju mini hidrocentrala na ovoj viteškoj ljepotici. Vlast se mora ponašati odgovorno prema svim građanima i raditi u njihovom najboljem interesu, a ne samo u interesu pojedinaca ili interesnih grupa koje najčešće nemaju nikakve veze za Vitezom, a još manje sa željom da se Vitez razvija u prosperitetnu sredinu koja će biti mjesto u koje mladi dolaze, a ne mjesto iz kog mladi bježe i gdje aktulena vlast mlade „pušta niz vodu“.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu