Saša Magazinović

Online sjednice Parlamenta nisu hitne, hitno je da znamo ko raspolaže donacijama i nabavkama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici prihvatio da Prijedlog dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, koji predviđa mogućnost održavanja online sjednica u izuzetnim okolnostima.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je tokom rasprave o hitnom postupku kazao da ovo što je danas predloženo kao dnevni red jeste bilo hitno, ali više nije hitno.

Prema njegovim riječima, da je sjednica održana prije mjesec, to bi bilo nešto što je pohvalno, „ali ovo danas izgleda kao da se pokret otpora sastao 1945. godine da dogovori kako će se oduprijeti okupatoru i domaćim izdajnicima“.

– Pandemija se polako stišava, život se normalizuje, a mi imamo sjednicu na kojoj ćemo usvojiti akte kako da radimo u vanrednim okolnostima. Ovaj parlament je jedan od najmanjih parlamenata u Evropi i ima uslove da zasjeda sasvim normalno. Hitno je bilo, i to smo očekivali od vas, da govorimo o promjeni zakona o PDV-u kad je to moglo pomoći privrednicima, može još uvijek ali se o tome ne govori. Također, o izmjeni Zakona o akcizama. Hitno je bilo da uspostavimo mehanizam kontrole nad raspolaganjem nabavkama i onim što se dešava ovih dana, donacijama – naveo je Magazinović.

Dodao je da „firma koja je bila blokirana u februaru, u martu za 10 miliona kupuje respiratore, a uz to se bavi uzgojem malina“.

– Druga, za koju još ne znamo, ali kažu da se bavi reparacijom namještaja, kupuje testove za koronu. Treba li Državni parlament da bude neko ko će šutjeti i da gledamo reprizu poslijeratne obnove gdje su se neki obogatili na nabavkama i donacijama, ili da kažemo nešto o tome, da se usprotivimo tome, da napravimo neko tijelo – kazao je Magazinović.

Prema njegovim riječima, zbog toga je SDP je na Glavnom odboru tražio da sve institucije podastru podatke o javnim nabavkama i donacijama.

Navodeći još nekoliko aktuelnih tema, Magazinović je kazao da ovo što je danas na dnevnom redu više nije hitno, „a ima jako puno hitnih tema“.

avaz.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu