Nermin Nikšić

Oni koji su ušli u Socijaldemokratski pokret morat će napustiti SDP BIH

Zasjedanje Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine počelo je danas u Sarajevu, a pred članovima su izmjene Statuta te finansijski izvještaj za prošlu i plan za ovu godinu.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić obratio se novinarima uoči početka sjednice.

Najavio je da će Glavni odbor razmatrati i novonastalu situaciju kada je u pitanju formiranje Socijaldemokratskog pokreta i činjenica da su neki od članova SDP-a prisustvovali formiranju tog, za SDP, novog političkog subjekta.

“Predsjedništvo SDP razmatralo je situaciju prvo oko Socijaldemokratskog pokreta, a potom i SPD (Socijalna pravda i demokratija) i što se nas tiče to je formiranje novog političkog subjekta te svi oni članovi rukovodstva SDP-a koji su u Inicijativnom odboru i koji su radili na osnivanju tog pokreta “sjede na dvije stolice” morat će napustiti stranku. To ne može dopustiti nijedna politička partija zbog čega će danas raspravljati GO SDP-a”, pojasnio je Nikšić.

Kazao je i da mu je žao svakog člana SDP-a, ali podvlači da oni nisu upoznali Predsjedništvo SDP-a ni predsjednika stranke da su čak i od potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića tražili podršku za tu inicijativu zbog čega je to, kaže Nikšić, “rad iza leđa”.

Osvrnuo se i na informaciju o tome da bi mogla uslijediti inicijativa da, umjesto Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) Bosna i Hercegovina, po uzoru na Srbiju, reguliše pitanje saradnje s NATO-om isključivo u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP).

“Prvo se govorilo da se ne može imenovati mandatar Vijeća ministara bez MAP-a, a sada je, kao, plan zašto mi ne bi bili kao i Srbija, a sve da bi se zadovoljio Dodik bez obzira što se vraćamo tri koraka unazad. Hvala Bogu što nismo dio te većine. Vidjet ćemo kome je to prihvatljivo”, kazao je Nikšić.

klix.ba