SDP BiH

Oni koji imaju namjeru blokirati implementaciju izbornih rezultata protiv su SDP-ovog i DF-ovog prijedloga

Svakom političkom subjektu kojem je stalo do toga da se ne može blokirati implementacija izbornih rezultata vjerovatno će podržati ovaj zakon, a svima onima kojima odgovara postojeće stanje i kojima odgovora mogućnost blokiranja implemenetacije izborne volje građana oni će biti protiv”, kazao je za TV1 šef kluba SDP-a Elvir Karajbić govoreći o SDP-ovom i DF-om prijedlogu izmjena zakona o izbornim jedinicama.

SDP i DF jučer su predstavili zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u federalnom parlamentu a o tome je za TV1 govorio šef kluba SDP-a u parlamentu Federacije BiH Elvir Karajbić.

Prvi dio prijedloga uređuje izborne jednice. Karajbić pojašnjava da se time pokušava provesti presuda Ustavnog suda BiH koja je jasno rekla da iz svakog kantona mora biti izabran delegat u Domu naroda iz svakog konstitutivnog naroda.

“Izborni zakon jasno kaže da izborne jedinice treba prilagođavati svake četiri godine u skladu sa demografskim kretanjem stanovništva. Sada imamo slučaj da nije popunjen klub Srba u Domu naroda, tako da nemamo 17 delegata a ovim prijedlogom rješava se i taj slučaj”, rekao je Karajbić.

On je napomenuo preporuku Venecijanske komisije da se u izbornoj godini ne mijenja izborni zakon.

“Mi ovo predlažemo prije izborne godine. Ukoliko na ovaj način ne bi mogao biti izabran kompletan Dom naroda predviđeno je da iz onih kantona iz kojih je izabran svaki predstavnik konstitutivnog naroda, i ukoliko iz nekog kantona nije izabran, može se nažalost desiti i to, da se iz tih kantona dopuni svaki od konstitutivnih naroda. Pa čak ni u tome slučaju ukoliko se ne bi mogao popuniti Dom naroda, tada ukoliko fali jedan od predstavnika konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih, birao bi se na način da se uzme sa liste onaj predstavnik konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih koji ima najveći broj glasova a koji nije ušao u skupštinu”, naveo je Karajbić.

Drugi dio zakona odnosi se na broj i strukturu delegata u Domu naroda.

“To se tiče samog izbora delegata. Broj delegata i dalje ostaje po 17 iz reda konstitutivnih naroda i 7 iz reda ostalih i taj broj se ne mijenja. Međutim ovo je prijedlog koji nudi rješenje za implementaciju izbora jer nakon izbora može doći do blokade zato što neko ne želi da uputi delegate u Dom naroda”, dodao je.

SDP će tražiti vanrednu sjednicu Predstavničkog doma na kojoj bi ovaj prijedlog bio jedina tačka. Šef kluba zastupnika SDP-a očekuje određne otpore sa jedne strane ali sa druge strane očekuje i podršku.

“Svakom političkom subjektu kojem je stalo do toga da se ne može blokirati implementacija izbornih rezultata vjerovatno će podržati ovaj zakon a svima onima kojima odgovara postojeće stanje i kojima odgovora mogućnost blokiranja implemenetacije izborne volje građana oni će biti protiv”, naglasio je Karajbić.

Ovaj prijedlog predstavljen je ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država i šefu delegacije EU u BiH. Karajbić ističe da sa te strane posebno dolaze pozitivne reakcije na prijedlog koji je i u skladu sa Ustavnom BiH, izbornim zakonom, i u skladu sa preporukama Vencijanske komisije.

Odgovarajući na pojedine kritike koje kažu da bi usvajanje ovakvog prijedloga zacementiralo “neravnopravan položaj hrvatskog naroda” u FBiH jer navodno prijedlog ne implementira presudu Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, i presudu Sejdić Finci, Karajbić je kazao da su takve ocjene apsolutna neistina.

“Nijedna politička stranka ne predstavlja cjelokupan narod nego onaj broj glasova i broj birača koji su njima dali glas na izborima. Ako iz svakog kantona svaki čovjek može biti delegiran u Dom naroda ne postoji razlog da neko govori suprotno. Po ovom prijedlogu, svaki čovjek, bilo kojem narodu ili manjini da pripada može biti biran i može biti delegat u Domu naroda”, naglasio je.

Dodao je da to što određene političke stranke od sebe pokušavaju da stvore ekskluzivnog predstavnika nekog naroda, a te nacionalističke opcije su uzrok nestabilnosti, bez obzira da li se tu radilo o bošnjačkim ili hrvatskim.

On je naveo da delegati u Domu naroda ne predstavljaju političke stranke ni SDA, ni HDZ ni SDP niti bilo koju drugu stranku nego predstavljaju narod, i to ne kako vole reći neke legitimne predstavnike.

“SDP se zalaže za građanski koncpet, ali ovo je kompromis između građanskog, čemu mi težimo, i postojećeg stanja u kojem se nalazi Federacija”, istakao je.

Podrctao je da HDZ svojim prijedlogom narode pokušava pretvoriti u izborne jedinice.

“Ako već težimo ka Evropskoj uniji, neka pokažu ijedan primjer u EU gdje postoji takav model. Ne mogu se imati “bijeli, plavi, crveni, zeleni” glasački listići i da se ljudi po tome identifikuju i da glasaju. Birački listić je veoma jasan i svaki građanin ima pravo da glasa za bilo koga. Što se nas tiče, jedan narod nikada neće biti izborna jedinica, ma koji narod to bio, da li bošnjački, hrvatski ili srpski”, naveo je.

Komenatrišući poruku njemačkog šefa diplomatije Gabriela koji je naglasio da je važno da izmjene Izbornog zakona ne dovedu do još veće diskriminacije, i da li je za Njemačku prijedlog HDZ-a, (koji ima podršku Hrvatske) diskriminatorski, Karajbić je kazao da su upravo i određeni ambasadori prepoznali nešto što nas udaljava od EU i pristupanja EU.

” To je jedan retorogradan zakon. Ukoliko Hrvatska uistinu podržava prijedlog HDZ-a, neka to primjeni u svojoj domovini, a neka nama pusti Bosnu i Hercegovinu onakvu kakvu je žele njeni građani. To je da je dobro bilo bi u Hrvatskoj a mi zastupamo model koji je najnormalniji u svakog zemlji Evropske unije”, zaključio je Karajbić.

Izvor: Vijesti.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu