Ona više (ne) stanuje ovdje

Drage moje i dragi moji, pred Vama je osvrt na moje sinoćnje gostovanje u emisiji Zabranjeni forum u kojoj smo razgovarali, tj pokušali razgovarati na temu „Multikulturalnost (ne)stanuje kod nas ?!“.

Iskren da budem radovao sam se gostovanju i tome što ću napokon imati s kim razgovarati na ovu temu, a da to bude onako kako je najbolje-javno. No međutim, izgleda da ovoga puta, a ako sve posmatramo kao niz, po ko zna koji put, nisam našao adekvatne sagovornike.

U emisiji se pričalo najviše o politici, osjetila se ta predizborna retorika, ali najviše me boli kao antifašistu, demokratu, progresivistu i čovjeka koji vjeruje u sveopći napredak ponašanje ondje prisutnih predstavnika Asocijacije mladih SDA. Naime, ondje prisutni, a moglo bi se reći i sveprisutni mladi kadar SDA, upuštao se u razne pokušaje bacanja kleveta i laži, kako na mene, tako i na SDP. Nakon ovoga nitko iz SDA više zasigurno neće biti adresa na koju će pristizati pitanje da li multikulturalnost stanuje kod nas, vi ste sinoć pokazali da što se vas tiče ne stanuje. Pričali ste samo o prošlosti, ratovima, stradanjima, jezicima, nacijama, vjerama, plasirali ste i mitove, ja to nisam radio i nikada to neću raditi, jer kao što reče Charles Catering „Mene zanima budućnost jer ću ostatak života tamo provesti“.

Rekao sam sinoć da nije bitna nacija, nego „čojstvo“ i to je ono u što mi u SDP-u vjerujemo i što ćemo propagirati sve dok živimo i djelujemo, što kao obični ljudi, što kao političari. Samo „čojstvo“ možeponovno vratiti multikulturalni duh Bosni i Hercegovini i samo pomoću „čojstva“ možemo ostvariti progres. Sve dok su nam etnosi na prvom mjestu, a sve ostalo iza toga, dotle progresa neće biti.

Žao mi je svih onih koji su emisiju gledali kako bi čuli nešto o (ne)multikulturalnosti, a na kraju su čuli to što su čuli, odnosno nisu čuli ništa što bi moglo produbiti njihova razmišljanja na temu zbog koje je emisija bila sazvana. Prikazano je sinoć, po ko zna koji put i unatoč udarima pojedinaca na Partiju, da je SDP politički lider multikulturalnosti u Bosni i Hercegovini, te da jedino predstavnici SDP-a, a vjerujem i ostalih lijevih partija, mogu pričati o multikulturalnosti kao konceptu koji krasi ili koji je krasio Bosnu i Hercegovinu, zavisno od perspektive posmatrača. Kažem jedino lijevi zato što je to suštinski tako, mi smo se svi skupa davno opredijelili za svoj pravac djelovanja i od njega ne odstupamo, za razliku od nacionalističkih stranaka koje pokušavaju koketirati sa svim i svačim, pa i sa stvarima kao što je multikulturalnost, iako nikada nisu bili u stanju iznijeti tako težak teret na svojim plećima.

Vrijeme koje je pred nama, ja u to iskreno vjerujem, donosi nam bolje sutra. Samim tim očekujem da će se situacija drastično promijeniti već na oktobarskim Općim izborima, kada će jednom za svagda nacionalističke stranke biti kažnjene za sav svoj nerad i nebrigu baš onako kako je to prije nekog vremena učinjeno u Sjevernoj Makedoniji.

Za mene multikulturalnost još uvijek stanuje ovdje, u Bosni i Hercegovini, a za Vas?

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.