Zastupnici SDP-a u Parlamentu FBiH

Omogućiti reprezentativnost Sindikatu doktora i stomatologa FBiH

Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu Federacije BiH Zlatko Ercegović i Irfan Čengić održali su sastanak u Domu sindikata sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologa Federacije BiH na temu izmjena zakona koji će omogućiti reprezentativnost ovog sindikata.

Predstavnici sindikata su iznijeli svoje razloge za štrajk, kao i zahtjeve za izmjene zakonskih rješenja koja će omogućiti reprezentativnost ovog sidnikata.

Kao konkretan rezultat današnjeg sastanka jeste upućivanje u parlamentarnu proceduru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, kojim će se omogućiti reprezentativnost strukovnim sindikatima.

Identično rješenje i Vlada FBiH planira kroz Zakon o reprezentativnosti, međutim taj zakon je još u formi radnog materijala već dvije godine i nije za očekivati da u ovoj godini može biti usvojen. Upravo zbog toga, do donošenja tog zakona, treba usvojiti izmjene i dopune Zakona o radu.

Zakon o radu FBiH ne poznaje pojam “strukovni sindikat” kao način sindikalnog organiziranja. Posljedica ovakvog odnosa i tumačenja je nepriznavanje Sindikata doktora medicine i stomatologije kao socijalnog partnera u donošenju kolektivnog ugovora, ali i u donošenju druge zakonske regulative vezane za zdravstveni sistem što predstavlja još jedan apsurd.

Na ovaj način bi se omogućilo sindikatu da postane ravnopravan socijalni partner u donošenju kolektivnog ugovora, ali i svih drugih zakonskih akata koji se odnose na oblast zdravstva. Vlada FBiH bi usvajanjem ovih amandmana po skraćenoj proceduri pokazala da ima “sluha” za ovaj veliki problem.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu