Okrugli stol „Integrisanje rodne perspektive u politike i budžete

Forum žena Gradske organizacije SDP BiH Mostar organizirao je okrugli stol na temu „Integrisanje rodne perspektive u politike i budžete“. Ispred domaćina kao moderatori okruglog stola obratile su se Alma Pelo Zagorčić, sekretar KO SDP BiH HNK i Edita Hadžajlić, v.d. predsjednica GO FOŽ SDP BiH Mostar. Uvodničarke na okruglom stolu bile su Ifeta Ćesir-Škoro, potpredsjednica Foruma žena SDP BIH koja je u svom izlaganju istakla značaj donošenja rodnoodgovrnih budžeta na svim nivoima, kao i transparentnog trošenja budžetskih sredstava.

O značaju žena u kreiranju budžeta i učešću žena u političkom životu govorila je Vesna Saradžić, dopredsjedavajuća Skupštine HNK. Posebno se osvrnula na rad žena u zakonodavnim i predstavničkim tijelima kada je u pitanju donošenje budžeta. Selma Jakupović, bivša zastupnica u Parlamentu FBIH i članica Glavnog odbora SDP BiH, osvrnula sa na rodnoodgovorno budžetiranje u FBiH gdje se posebno osvrnula na inicijative Kluba parlamentarki iz prvog saziva ovog kluba. Dinka Pašić, predsjednica Foruma seniora SDP BiH govorila je o značaju rodnoodgovrnog budžetiranja za osobe treće životne dobi, gdje je posebno istakla značaj ovakvog načina kreiranja budžeta gdje se mora voditi računa o potrebama i žena i muškaraca.

U kvalitetnoj diskusiji koja je uslijedila nakon uvodnih izlaganja donešen je zaključak kako je potrebno raditi na brojnosti žena u politici koje će se zalagati reformu obrazovnog i zdravstvenog sistema. Posebno je naglašeno da je potrebno ujednačiti prava porodilja na nivou cijele Federacije BiH, a posebno raditi na izradi amandmana na Zakon o zaštiti porodica sa djecom u Hercegovačko –neretvanskom kantonu.