Okrugli stol „Integrisanje rodne perspektive u politike i budžete

Forum žena Gradske organizacije SDP BiH Mostar organizirao je okrugli stol na temu „Integrisanje rodne perspektive u politike i budžete“. Ispred domaćina kao moderatori okruglog stola obratile su se Alma Pelo Zagorčić, sekretar KO SDP BiH HNK i Edita Hadžajlić, v.d. predsjednica GO FOŽ SDP BiH Mostar. Uvodničarke na okruglom stolu bile su Ifeta Ćesir-Škoro, potpredsjednica Foruma žena SDP BIH koja je u svom izlaganju istakla značaj donošenja rodnoodgovrnih budžeta na svim nivoima, kao i transparentnog trošenja budžetskih sredstava.

O značaju žena u kreiranju budžeta i učešću žena u političkom životu govorila je Vesna Saradžić, dopredsjedavajuća Skupštine HNK. Posebno se osvrnula na rad žena u zakonodavnim i predstavničkim tijelima kada je u pitanju donošenje budžeta. Selma Jakupović, bivša zastupnica u Parlamentu FBIH i članica Glavnog odbora SDP BiH, osvrnula sa na rodnoodgovorno budžetiranje u FBiH gdje se posebno osvrnula na inicijative Kluba parlamentarki iz prvog saziva ovog kluba. Dinka Pašić, predsjednica Foruma seniora SDP BiH govorila je o značaju rodnoodgovrnog budžetiranja za osobe treće životne dobi, gdje je posebno istakla značaj ovakvog načina kreiranja budžeta gdje se mora voditi računa o potrebama i žena i muškaraca.

U kvalitetnoj diskusiji koja je uslijedila nakon uvodnih izlaganja donešen je zaključak kako je potrebno raditi na brojnosti žena u politici koje će se zalagati reformu obrazovnog i zdravstvenog sistema. Posebno je naglašeno da je potrebno ujednačiti prava porodilja na nivou cijele Federacije BiH, a posebno raditi na izradi amandmana na Zakon o zaštiti porodica sa djecom u Hercegovačko –neretvanskom kantonu.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu