Doboj Jug

Okrugli sto: „Uključivanje građana u političke procese donošenja odluka“

Neaktivitet građana u javnom i političkom životu još uvijek je aktuelna tema i sve više prisutna u bh društvu što obeshrabruje i manjka svijest o suštinskoj važnosti učešća svakoga od nas pojedinačno u procesima donošenja značajnih odluka kako na lokalnom tako i na višim nivoima odlučivanja.

U uskoj vezi s tim, u organizaciji OO SDP BiH Doboj Jug, u subotu 16.12.2017.godine u sali Općinskog vijeća održan je okrugli sto radnog naziva „Uključivanje građana u političke procese donošenja odluka“ s ciljem upoznavanja učesnika o primjerima dobre prakse djelovanja SDP BiH na kantonalnom i federalnom nivou o čemu su iscrpno govorili naši drugovi, zastupnici, te pružanja podrške i motivacije o jačanju uloge svakog građanina u procesima donošenja odluka samim tim ukazujući da bi bilo nerealno očekivati promjene ukoliko i sami nismo ništa doprinijeli da budemo nosioci aktiviteta i napretka.

U uvodnom dijelu o komparativnom i analitičkom osvrtu na aktuelnu vlast u Doboj Jugu govorili su predsjednik Općinske organizacije Begić dr. Adin, vijećnik u Općinskom vijeću i potpredsjednica Općinske organizacije Begić Jasminka, prisjećajući se s ponosom svih konkretnih vrijednih investicija implementirane za vrijeme SDP-ove vlasti od kojih i dan danas građani imaju korist poput putne i komunalne infrastrukture, rasvjete, izgradnje i jačanja poslovnih zona i sl., o odgovornoj, savjesnoj i svakodnevnoj brizi za razvoj lokalne zajednice i boljom kvalitetom života za svakog njenog građanina.

Sa tematskim izlaganjima, govornici su bili:
„Primjer dobre prakse djelovanja SDP BiH na kantonalnom nivou“
Begić Senaid, zastupnik u Skupštini ZDK i predsjednik KO SDP BiH ZDK
„Primjeri dobre prakse djelovanja SDP BiH na federalnom nivou“
Karajbić Elvir, šef kluba zastupnika u PD Parlamenta FBiH
„Uključivanje građana u političke procese donošenja odluka-prilike i izazovi“
Buljubašić Amil, zastupnik u DN Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini ZDK

Teme o kojima su naši drugovi govorili prenoseći iz prakse stvarne primjere i ono što SDP BiH pokušava sve ove godine kao opozicija da uradi u interesu stabilnosti države i dostojanstvenijeg života svih njenih građana uz osvrt i na sva ona ugrožavanja koja proizvodi aktuelna vlast kreirajući negativnu sliku o stvarnosti, pobudile su dosta interesovanja kod učesnika, posebno kod mladih ljudi koji su rekli da tek namjeravaju da se aktivno bave politikom što je imalo pozitivan učinak i na diskusiju koja je otvorila ne samo nove teme i ideje već i nove vidike za aktivno učešće u društveno-političkom životu.

Jedan od detalja koji je privukao posebnu pažnju u dijelu kada je govorio zastupnik Begić, jesu provjerene informacije o višemilionskom zaduženju aktuelne vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu izražavajući zabrinutost za buduće pravce djelovanja ove vlade koji bi mogli biti i već jesu prijetnja za stabilnost Kantona, a nikako šansa za bolju ekonomsku budućnost i bolji kvalitet življenja svakog čovjeka.

I na kraju, nakon argumentovanog i konstruktivnog drugarskog razgovora, zaključeno je, da se intenzivnije treba raditi na jačanju vrijednosti izgradnje odnosa saradnje, međusobnog povjerenja, motiviranja građana da aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka kroz direktan razgovor sa nosiocima javnih i političkih funkcija koji imaju odgovornost prema njima s posebnim fokusom na mlade ljude koji trebaju biti najaktivniji građani i uključeni u sve segmente razvoja svoje sredine, a samim tim i zemlje u kojoj žive.

Okrugli sto vodila je moderatorica Numić Alma.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu