Nacrt organizacionog plana i aktivnosti

Okrugli sto o pružanju besplatne pravne pomoći radnicima

Proteklog vikenda je održana je radionica u organizaciji Foruma sindikalnih aktivista SDP BIH, a koji se tiče pružanja besplatne pravne pomoći radnicama i radnicima u Bosni i Hercegovini. Cilj radionice je bio uspostavljanje Mreže pravnika koji će obespravljenim radnicima pružati pravno savjetovanje i informisati ih kako da ostvare svoja prava, te dogovor oko načina realizacije pravne pomoći.

Emina Abrahamsdotter i Igor Šimišić su upoznali prisutne sa nacrtom organizacionog plana i aktivnostima koje slijede u realizovanju ove aktivnosti. Uz raspravu i predložene sugestije dogovorena je metodologija rada i način komunikacije sa radnicima kojima je pravna pomoć potrebna.

Besplatna pravna pomoć će se pružati iz oblasti rada, a cilj je da se takva vrsta pomoći osigura na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine obzirom da radnici u svim dijelovima BiH imaju potrebu za pravnom pomoći, ali imaju i iste ili slične probleme. Uglavnom su to nezakoniti otkazi, neisplaćene plate i doprinosi, rad na crno, loša zaštita na radu, radno vrijeme, prekovremeni rad i slično.

Želimo biti servis i glas obespravljenih, a prije svega radničke klase, i to shvatamo kao svoj osnovni zadatak, političku misiju i svrhu postojanja. Tu smo za radnike i zbog radnika.