OO SDP Brčko

Održana panel diskusija o javno – privatnom partnerstvu

U ponedjeljak, 20. avgusta 2018. godine, u Hotelu Jelena je održana panel diskusija o javno-privatnom partnerstvu na temu: Kako do bolje politike? Panel diskusiju je organizovao brčanski SDP i Nacionalni demokratski institut iz Sarajeva, koji je nosilac projekta, a podržali su je BDP, DF i Naša stranka, saopćili su organizatori.

Panelisti su bili Mladen Popović iz Nacionalnog demokratskog instituta, Nedim Hogić, šef Odjela za razvoj i analizu javnih politika Naša stranke, i Suad Burić, predsjednik SDP-a u Brčkom, poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Javno-privatno partnerstvo se smatra značajnim za promociju ekonomskog modela budućnosti. Istraživanja iz 2017. godine su pokazala da je u svijetu postojalo 738 projekata javno-privatnog partnerstva. Neki od aktuelnih problema koje BiH danas ima, ali i Brčko distrikt BiH, su u državama okruženja riješeni upravo realizacijom JPP projekta.

“Međutim, ono što je na žalost karakteristično za BiH jeste postojanje značajnog rizika da se u okviru naših institucionalnih društvenih devijacija pojave zloupotrebe koje često viđamo kako u okviru javnog, tako i u okviru privatnog sektora, te je izuzetno važno definisati normativni okvir u cilju podrške efikasnim i transparentnim procesima”, navodi se u saopćenju.

Mladen Popović je tokom panela rekao da je u RS donešen prvi Zakon o JPP, dok u F BiH postoji 10 zakona o JPP, gdje svaki ima svoje odredbe i svaki je drugačiji. NDI je pokušavao razgovarati sa građanima i utvrditi koji je to najveći problem u BiH sa kojima se oni susreću, i svi su odgovorili isto, da su to kriminal i korupcija i da bi se to moglo riješiti onda kada bi se prestalo smatrati “normalnim”. Mladen je naveo par primjera kako JPP funkcioniše u stranim državama i na koji način bi moglo funkcionisati i u BiH.

Nedim Hogić je objasnio da je ideja suštinski mobilisati privatnika za ostvarivanje javnog interesa, gdje dajemo optimizam investitorima da svoju dobit koju ostvaruju na kraju godine troše i ulažu u dalji razvoj, gdje će u saradnji sa državom raditi i u svoju ali i u korist građana.

Suad Burić je napomenuo da je u Brčkom Zakon o JPP uveden još 2010. godine ali da on još od 2012. godine nije ostvario niti jedan projekat. Objasnio je učesnicima da postoji komisija koja treba da prati realizaciju ugovora i koja je dužna da se sastaje svaka 3 mjeseca a ona se još nikada nije sastala. U Skupštinu nikada nije došla niti jedna ideja koja bi mogla biti ostvarana kroz Zakon o JPP. Brčko distrikt ima najveću stopu korupcije, navodi Burić i to je najveći problem sa kojima se susreću svi građani posebno oni koji bi imali ideju koju bi možda i iznijeli pred Skupštinu, ali se boje to uraditi.

Svjetska iskustva pokazuju da je nebrojeno oblasti u kojima se JPP može koristiti kao model, i ako uzmemo u obzir da su to potencijalno finansijski vrijedni projekti, na dosadašnjim skupovima i konsultacijama na kojima je tema razgovora upravo bio JPP raspravljalo se o novom zakonskom rješenju koji bi BiH uveo u red modernih i naprednih država, stoji na kraju saopćenja.