Održana 1. redovna sjednica Skupštine SBK

U petak, 21.12.2018.godine, održana je 1.redovna sjednica Skupštine Srednjobosankog kantona, na kojoj su se razmatrali finansijski planovi za 2019.godinu kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje, Agencije za privatizaciju, Direkcije za ceste i Službe za zapošljavanje, ali je daleko najviše pažnje izazvalo usvajanje Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2019.godinu, u ukupnom iznosu od preko 236 miliona KM.

Predstavnici sindikata uposlenih u javnoj upravi, policiji, pravosuđu i osnovnom i srednjem obrazovanju, čije plate i primanja se finansiraju iz budžeta, prisustvovali su sjednici tražeći povećanje osnove za isplatu plata od 4%, čime bi se donekle popravio položaj ovih grupa uposlenika u odnosu na njihove kolege iz drugih kantona, koji imaju znatno viša primanja. I pored podrške većine zastupnika, a nakon obrazloženja Ministra finansija i Premijera Kantona kako bi ovo povećanje u sadašnjem trenutku uveliko opteretilo normalno funkcionisanje svih institucija, nađen je kompromis između predstavnika sindikata i Vlade da se osnovica poveća za 2%, a da se o daljnjim eventulanim povećanjima razgovara nakon maja 2019.godine, kada će biti puno jasnija slika punjenja budžeta i mogućnosti rasta plata.

Ono na šta su zastupnici SDP BiH posebno skrenuli pažnju, i radi čega nisu mogli podržati usvajanje ovakvog budžeta, je činjenica da se u potpunosti radi o potrošačkom budžetu, a nikako razvojnom budžetu. „Zastupnici SDP BiH su tražili da se najmanje 3 miliona KM planira za ulaganje i razvoj poljoprivrede, što nije ispoštovano“ – istakao je Senad Selimović, kao i niz drugih primjera „štednje“ na razvojnim programima, čime će dugoročno doći i do stagnacije rasta budžeta, a da ne govorimo i o tome da će rast plata budžetskih korisnika biti nemoguć. Budžet je na kraju usvojen glasovima SDA i stranaka okupljenih oko HDZ BiH.

Veliku pažnju privukla je i inicijativa zastupnice SDP BiH, Željke Bošnjak, koju je uputila prema Zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravstva i socijalne politike SBK/KSB, kojom je tražila da se zdravstvenih markica oslobode i svi penzioneri s primanjima nižim od zagarantovane penzije u Federaciji BiH od 450,00 KM. „Prihvatanjem ove inicijative budžet fonda ne bi bio posebno opterećen, a ljudima s minimalnim primanjima,ovih 29,00 KM u januaru bi puno značilo. Na ovaj način bi pokazali da se zaista brinemo za naše građane.“ – završila je Željka Bošnjak. Zastupnici se nisu o ovom prijedlogu očitovali, ali je dogovoreno da se isti pripremi za neku od narednih sjednica, kako bi mogao proći svu zakonsku proceduru.

SDP BiH i dalje nastavlja biti na strani svih građana Bosne i Hercegovine, i podržavati sve prijedloge i inicijative, koji vode napretku ove zemlje i njenih građana, bez obzira na dnevno-politička dešavanja i pritiske.

 

ODNOSI S JAVNOŠĆU KO SDP BiH SBK/KSB


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu